Aktual.: 29.08.2024 16:39

Litvínov (Mostecko) – Policie plánuje odpal nevybuchlé letecké pumy v areálu chemičky u Litvínova v pátek v poledne, čas může ovlivnit počasí. Informovala o tom dnes policie na síti X. Protože rozšíří bezpečnostní okruh z 1500 na 2000 metrů, uzavře se v dané době průjezd silnicí z Mostu do Litvínova okolo chemického areálu a nepojedou tudy ani tramvaje. Meteorologové v pátek očekávají v kraji skoro jasno, podle vydané výstrahy mohou i na Mostecku odpolední teploty vystoupat nad 31 stupňů Celsia.

Od páteční deváté hodiny nebudou v celém výrobním areálu přítomni zaměstnanci ani pracovníci externích společností, řekl ČTK mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Po likvidaci bomby ohledají místo exploze pyrotechnici a hasiči. „Po ukončení zásahu začneme s obhlídkou celého areálu, při které budeme kontrolovat stav výrobních jednotek a infrastruktury,“ uvedl Kaidl.

Teprve poté chemička bude schopna podle mluvčího sdělit, kdy zahájí proces opětovného uvedení do provozu. „Kontinuita dodávek pohonných hmot pro český trh je i nadále zajištěna,“ uvedl Kaidl. Policie stejně jako Orlen Unipetrol žádají všechny, aby v době zásahu a uzavření silnice I/27 či okolních komunikací a cyklostezek nevstupovali do okolí areálu.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích minulý týden. Puma váží 250 kilogramů, z toho je sto kilogramů výbušniny. Do úterních 13:00 se nesmělo kvůli nebezpečí samovolného výbuchu s nalezenou municí hýbat. Už předtím začali hasiči navážet do areálu pytle s pískem, v úterý odpoledne začaly přípravy v okolí nálezu, kde vytváří pětimetrový ochranný val. Ten má usměrnit řízený odpal pumy a tlumit následky exploze. Pro ochranu zařízení, technologií a budov v nejbližším perimetru pak hasiči instalují balistické deky, betonové bloky a lodní kontejnery.

Společnost Orlen Unipetrol po nálezu pumy před týdnem zastavila výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma v pátek ráno zahájila také útlum etylenové jednotky.

Podíl.