Policie dopadla aktivistu Jaroslava Popelku, který si má odpykat dva měsíce vězení v souvislosti s výzvou ke stržení ukrajinské vlajky z pražského Národního muzea. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Po muži vyhlásila police pátrání poté, co nenastoupil do vězení. V policejním pátrání byl muž podle dostupných informací od srpna.

„Odsouzený J. P. byl na základě příkazu k dodání do výkonu trestu dodán Policií ČR do výkonu trestu,“ uvedla Švíglerová. Popelka byl odsouzen kvůli výzvám ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace loni v březnu. Soud mu uložil čtyřměsíční podmínku a rok a půl dlouhý zákaz pobytu v Praze. Právě ten pak ale porušil, za což mu justice letos v červnu pravomocně uložila dvouměsíční vězení. Tento trest si nyní odpykává.

Aktivista u soudu letos v únoru řekl, že justici neuznává. Soudce Jan Kratina jeho přístup označil za hloupý a poslal ho za mříže. Popelka v reakci uvedl, že očekával horší rozsudek. „Jsem vcelku příjemně překvapen,“ hodnotil s tím, že porušení zákazu pobytu nelituje.

Vícero soudů

Obvinění z výzev ke stržení ukrajinské vlajky muž odmítl. Tvrdil, že se dopustil nanejvýš přestupku. Podle soudu ale musel vědět, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně. Verdikt potvrdil i Ústavní soud.

Kvůli ukrajinské vlajce na Národním muzeu čelil Popelka ještě dalším dvěma obžalobám. V jednom případě šlo o e-mailové výzvy k „defenestraci“ ukrajinských vlajek z budov v Česku. Soud ho pravomocně osvobodil.

V dalším případě si vyslechl půlroční podmínku za šíření poplašné zprávy. Popelka v dopisech muzeu a policii napsal, že pokud nebude vlajka stažena, tak by do budovy mohly vtrhnout radikální skupiny.

Podíl.
Exit mobile version