Izraelská armáda možná již zahájila nebo se v blízké době chystá zahájit omezené přeshraniční pozemní operace či výpady do libanonského pohraničí s cílem likvidovat pozice radikálního šíitského hnutí Hizballáh v těsné blízkosti libanonsko-izraelských hranic. Uvedla to na svém webu americká stanice ABC News s odkazem na vlastní informované zdroje.

ABC News se ve zprávě odvolává na dva nejmenované americké představitele, kteří hovořili o „pohybech na hranici“ v malém rozsahu. Izrael podle nich zatím nerozhodl, zda proti Hizballáhu podnikne pozemní operaci na území Libanonu, ale pokud tak učiní, bude mít taková ofenziva pravděpodobně jen omezený rozsah. Avšak má-li Izrael splnit svůj válečný cíl, tedy umožnit návrat asi 60 tisíc obyvatel do jejich domovů na severu Izraele, odstranění hlavy Hizballáhu k tomu stačit nebude, dodaly zdroje.

Desetitisíce lidí musely opustit obce na severu Izraele kvůli setrvalému ostřelování, kterým se Hizballáh z Libanonu snaží podpořit teroristické hnutí Hamás bojující s izraelskou armádou v Pásmu Gazy. Tam boje začaly loni v říjnu po teroristickém útoku Hamásu na jižní Izrael. V posledních týdnech Izrael kvůli situaci na své severní hranici zahájil sérii útoků proti cílům i osobám z vedení Hizballáhu na libanonském území, útoky si vyžádaly také řadu civilních obětí.

Izrael při pátečním vzdušném útoku na jižní předměstí Bejrútu zabil vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha, který stál v čele hnutí 32 let a s podporou Íránu vedl boj proti židovskému státu. Jeho smrt v sobotu oznámila izraelská armáda, Hizballáh informaci později potvrdil. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že tento krok je zásadní pro změnu poměrů v regionu.

Američtí představitelé, které cituje ABC News, potvrdili, že Spojené státy byly o chystaném atentátu na Nasralláha informovány nanejvýš „několik minut předem“. V reakci na zprávy, že americký ministr obrany Lloyd Austin údajně vybuchl zlostí, když ho jeho izraelský protějšek Joav Galant o akci na poslední chvíli informoval, představitelé konstatovali, že Spojené státy v regionu nesou spoustu rizik. Američanům se podle nich nelíbilo hlavně to, že nedostali mnoho času, aby se připravili na možné nepřátelské reakce na atentát.

Video: Kamery zachytily vybuchující pagery v Libanonu a jejích následky (23. 9. 2024)

Drastické záběry: Kamery zachytily vybuchující pagery v Libanonu a následky těchto explozí. | Video: Reuters

Podíl.
Exit mobile version