Události: Javor za tři miliony (zdroj: ČT24)

V Pardubicích se řeší spor o starý mohutný javor. Strom, který u hlavního vlakového nádraží stojí přes padesát let, by měl být pokácen kvůli novému vstupu do podzemních garáží. Proti takovému kroku protestují místní. Správa železnic zatím nemá povolení ani od úřadu. Radnice chce výměnou za souhlas ke kácení tři miliony korun.

Vzrostlý strom je zatím jen obklopený dělníky, stavět by se ale mělo i pod ním, což by mu zničilo kořeny. S tím nesouhlasí člen spolku Chráníme stromy Miroslav Seiner, podle kterého „každý zdravý vzrostlý strom v městské aglomeraci v dnešní době je významný, a to svojí ekologickou hodnotou a příjemností pro lidi“.

Radnice by souhlas ke kácení poskytla za tři miliony korun, za něž by vysadila nové stromy. Investor, kterým je Správa železnic, zatím nesouhlasil. „Nemají vydané povolení ke kácení, protože nedodali veškeré podklady. Vzhledem k tomu, že nepřistoupili na ty tři miliony, tak samozřejmě nemohou použít ani náš souhlas. Takže skutečně kácet nemohou,“ říká starosta městského obvodu Pardubice I Filip Šťastný (ANO).

Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda o nynější situaci odmítl mluvit, dokud neskončí jednání, ve kterých radnice a správa budou pokračovat v průběhu následujících týdnů. Kdy padne finální rozhodnutí o kácení stromu, zatím není není jasné. „Nechceme sedět se založenýma rukama a čekat, až ten strom pojde a Správa železnic nám potom akorát zaplatí nějakou ceníkovou cenu,“ myslí si Šťastný.

Před čtyřmi lety rada města rozhodla, že javor nesmí být při modernizaci nádraží pokácen. Později rozhodnutí změnila – s případným kácením nebo přesazením musí souhlasit. Opoziční zastupitelé jsou proti kácení. I kvůli tomu, že podzemní parkoviště nemá být veřejné. „Ve městech by se vzrostlé stromy kácet neměly. Zvlášť kvůli projektu, který nemá pro město žádný význam,“ tvrdí zastupitel městského obvodu Pardubice I Bohdan Šeda (Piráti).

Na modernizaci nádražní budovy začali dělníci pracovat letos na jaře a měli by ji dokončit v roce 2026. Stát bude zhruba miliardu korun.

Podíl.
Exit mobile version