Aktualizace: 24.06.2024 21:27

Paříž – Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes uvedl, že krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) rozděluje společnost. V podcastu Generation Do It Yourself kritizoval také krajně levicovou stranu Nepodrobená Francie a dodal, že programy obou extrémů mohou vést k občanské válce. O Macronově vystoupení informuje agentura AFP.

Macron se v rádiu ohradil proti krajně pravicovému Národnímu sdružení i krajně levicové Nepodrobené Francii a těm, kteří je následují. V souvislosti s přípravou předčasných voleb varoval, že ideologie krajně pravicových a krajně levicových rivalů mohou zemi tlačit do „občanské války“. Nepodrobená Francie podle něj navrhuje určitou formu komunitarismu, který nad národní zájmy dává dílčí zájmy své komunity.

„Myslím, že jak Národní sdružení, tak Nepodrobená Francie reagují na skutečné problémy, skutečný hněv a skutečnou úzkost člověka, který říká nejsem uznáván a chráněn… Ale podle mého názoru reagují špatně, zvyšují konflikty a vyvolávají občanskou válku,“ řekl prezident republiky. „Domnívám se, že odpověď spočívá ve větší efektivitě, ale ze strany republiky,“ dodal Macron.

Mezitím dnes vůdce francouzské krajní pravice Jordan Bardella prohlásil, že jeho strana RN je připravena vládnout, a zavázal se omezit imigraci a řešit problémy s životními náklady před nejrozporuplnějšími volbami v zemi za poslední desetiletí.

Ve Francii vrcholí velmi krátká kampaň před předčasnými parlamentními volbami. Jejich první kolo se uskuteční už v neděli 30. června, druhé kolo o týden později. Průzkumům se zhruba 36 procenty hlasů vévodí RN, druhá je se zhruba 28 procenty koalice levicových stran, jejíž součástí je i Nepodrobená Francie. Macronův vládní tábor je až na třetím místě se zhruba 20 procenty, píše Le Figaro.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.