Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 10:51

Lublaň – Význam Ruska na trhu Evropské unie se zkapalněným zemním plynem (LNG) se zvyšuje, i když region zvažuje, jak dodávky z této země omezit. Za devět měsíců letošního roku podíl Ruska na dovozu LNG do EU stoupl na 20 procent, zatímco ve stejném období loni činil 14 procent. Celková poptávka po LNG ale klesla. Ve své zprávě to dnes uvedla Agentura EU pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER).

Růst upozorňuje na energetickou bilanci Evropy více než dva roky po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která vyvolala krizi v dodávkách plynu. Rusko už sice není hlavním dodavatelem plynu do EU, neboť většina dodávek potrubím je zastavena či přerušena, LNG z Ruska ale zůstává důležitou součástí energetické bezpečnosti Evropy.

Ve třetím čtvrtletí klesl celkový dovoz LNG do EU o 23 procent na nejnižší úroveň od roku 2021. To znamená, že rostoucí podíl Ruska je součástí „menšího koláče“. Zkapalněný zemní plyn ze Spojených států si podle zprávy letos drží zatím stabilní podíl kolem 45 procent, podíl Kataru klesl na 12 procent.

Zkapalněný plyn z Kataru putoval přednostně do Asie, protože tankery se vyhýbaly tranzitu přes Rudé moře. Příčinou jsou i nadále útoky jemenských povstalců Húsiů na obchodní plavidla. Změna obchodních toků rovněž umožnila, aby se dostalo na evropský trh více ruského LNG.

EU se nyní snaží přijít na to, jak snížit závislost na ruském plynu, když dodávky do regionu stále proudí. Na konci roku vyprší smlouva o tranzitu plynovodem přes Ukrajinu a úředníci zkoumají možnosti, jak tyto dodávky nahradit. EU se letos poprvé dohodla na uvalení omezených sankcí na LNG z Ruska.

Podíl EU na celosvětovém dovozním trhu LNG se ve třetím čtvrtletí snížil na 18 procent z 24 procent loni. Evropský trh s plynem je relativně vyrovnaný a odběratelé v regionu se vyhýbají soutěži o spotové dodávky, které jsou dražší.

Podíl.
Exit mobile version