Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) profesionální agent, s největší pravděpodobností šlo o amatéra. Ministr to v neděli řekl v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve řekl, že policie prověřuje podezření ze zapojení ruských tajných služeb.

„Podle všeho to zatím vypadá, že nejde o nějakého agenta typu Carlose, Šakala a podobně,“ uvedl Blažek. „Pravděpodobně je to spíš amatér než profesionál,“ dodal. Zároveň však uvedl, že asi nebude tak hloupý, aby přivedl policii jednoznačně k tomu, kdo ho najal.

Vyšetřování by zadržený Kolumbijec podle ministra neměl protahovat. „Pokud vím, je ve vazbě a v zásadě nemá mnoho důvodů nespolupracovat, protože by tady byl zbytečně dlouho,“ uvedl. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již dříve také řekl, že muž jednal sám a neměl v Česku žádné komplice. Za teroristický útok mu hrozí až výjimečný trest včetně doživotí.

Žhářský útok se na Klíčově se odehrál minulý týden v noci na čtvrtek. Policie následně i díky veřejnosti získala fotografii podezřelého a v sobotu ráno ho zadržela, následně zahájila trestní stíhání. Vazba má zabránit jeho útěku, zabránit mu působit na možné svědky, ale i předejít tomu, aby trestný čin dokonal.

Cizinec byl podle policie při zadržení v Česku pět dní. Je původem z Jižní Ameriky a hovoří španělsky. Policisté neupřesnili, do jaké míry muž svůj čin dokonal.

Bezpečnostní informační služba (BIS) na síti X napsala, že stejně jako zpravodajské služby v dalších zemích získává stále jednoznačnější informace o aktivitách ruských zpravodajských služeb, které se snaží verbovat mimo Rusko lidi ochotné za peníze provádět na území evropských států sabotáže. Policie kvůli útoku o minulém víkendu v Praze zpřísnila bezpečnostní opatření.

Vide: To už není svoboda. Šéf BIS tvrdě o demonstracích v USA. „Neklid“ je už i v Česku (14. 5. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Michal Koudelka | Video: Tým Spotlight

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.