Otázky Václava Moravce 1. část: Cesta ke spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Kolumbijec podezřelý ze žhářského útoku na autobusy v Praze byl podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) najatý žoldák. V Otázkách Václava Moravce řekl, že se nedomnívá, že by šlo přímo o agenta tajných služeb. Vláda už dřív oznámila, že do případu je s vysokou pravděpodobností zapojeno Rusko. Za teroristický útok mu hrozí až výjimečný trest.

Podle ministra platí, že co v Rusku fungovalo vždycky, jsou jejich tajné služby. „A musíme počítat s tím, že pokud se odehrává nějaký válečný konflikt, tak jejich cílem musí být destabilizace zemí, které jsou proti nim v rámci konfliktu. Nebezpečí je vysoké, protože je to tradiční ruská hra používání tajných služeb v těchto věcech,“ upozornil Blažek.

Domnívá se, že v případě žhářského útoku v Praze šlo spíše o amatéra než profesionála. „Pochyby o tom, že ať už byl najat kýmkoliv, že by někdo byl tak hloupý, že by stopy jednoznačně vedly k tomu, kdo ho najal, takhle hloupí nejsou ani Rusové, ani nikdo jiný. Počkejme si na to, jak dopadne vyšetřování, ale nemusí být dlouhé. Pokud vím, tak je ve vazbě, a myslím si, že v zásadě nemá mnoho důvodů nespolupracovat, protože by tady byl zbytečně dlouho,“ sdělil ministr. Netuší, zda něco činí kolumbijské úřady v cizincův prospěch.

Podezření ze zapojení ruských tajných služeb se podle premiéra Petra Fialy (ODS) prověřuje a jeho pravděpodobnost je vysoká. Soud poslal v pondělí šestadvacetiletého cizince do vazby.

Senátorka Daniela Kovářová (nestr.) zkritizovala premiéra za to, že informace o případu zveřejnil příliš brzy, tedy hned v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu. „Tady jsme se dozvěděli spoustu informací, které si myslím, že v normálním typu trestního řízení by policie držela pod pokličkou, a pan premiér vyzval občany, aby byli ostražití a aby se dívali a nahlásili cokoliv podezřelého, a to mi připadá nebezpečné,“ podotkla. Za normální situace se podle ní podrobnosti neříkají a vyšetřování probíhá potichu. „V dnešní době rozpolcené společnosti to způsobí ještě více strachu a nejsem si jistá, jestli chceme, že občané budou jeden na druhého hlásit něco podezřelého,“ dodala.

Blažek si myslí, že premiér chtěl veřejnost uklidnit, než aby ji děsil. „Naopak řekl, pachatele máme, ale pozor, možná nejde o jednotlivý případ, který se bude dít, je potřeba počítat s tím, že jedna velmoc, konkrétně Rusko, se bude možná tohle snažit na našem území dělat častěji. Jako nějaký návod na udávání to nevidím,“ reagoval na výtky Kovářové.

Bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský upozornil: „V daném případě je velmi dobře, že se jasně říká, že inspirace přichází z Ruska. Prostě Putinovo Rusko, stejně jako v minulosti, tam nikdy nebyla demokracie, není a v budoucnu to ani nevypadá, že by se tam mohlo dospět k nějakému demokratickému uspořádání.“

Žhářský útok se stal v noci na čtvrtek minulého týdne. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se zprvu zdálo, že to byl pokus vandala, za den a půl se podle něj ukázalo, že situace je vážnější. Policie i díky veřejnosti získala fotografii podezřelého a zadržela ho. „Ten člověk jednal sám, neměl žádné spojence, neměl žádné komplice,“ poznamenal Rakušan. „Obecně mohu říct, že pachatel spolupracoval. To znamená, že nějaké závěry a domněnky byl ochoten i potvrdit,“ dodal. Cizinec byl podle policie při zadržení v Česku pět dní. Je původem z Jižní Ameriky a hovoří španělsky. Policisté neupřesnili, do jaké míry muž svůj čin dokonal.

Bezpečnostní informační služba (BIS) na síti X napsala, že stejně jako zpravodajské služby v dalších zemích získává stále jednoznačnější informace o aktivitách ruských zpravodajských služeb, které se snaží verbovat mimo Rusko lidi ochotné za peníze provádět na území evropských států sabotáže. Policie kvůli útoku o minulém víkendu v Praze zpřísnila bezpečnostní opatření.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.