Aktual.: 13.09.2024 14:58

Hanoj – Počet obětí tajfunu Yagi, který v sobotu zasáhl severní část Vietnamu, stoupl na 254. Dalších 82 lidí zůstává pohřešovaných a asi 800 utrpělo zranění, informovala agentura Reuters s odvoláním na vládní agenturu pro zvládání katastrof. Bouře způsobila sesuvy půdy a povodně, poničila také více než 250.000 hektarů zemědělské půdy. Voda nyní na některých místech začíná opadat a v postižených oblastech pokračují záchranné a odklízecí práce.

Klesá také hladina rozvodněné Rudé řeky, která zaplavila části vietnamského hlavního města Hanoje. Mnoho čtvrtí ale zůstává pod vodou a v oblastech, které jsou dál na sever, si obyvatelé ještě podle odhadů odborníků počkají na úlevu několik dní.

Nejsilnější bouři, jaká letos Asii zasáhla, provázel vítr s poryvy větru až 150 kilometrů v hodině, sesuvy půdy a záplavy. Z Hanoje byly evakuovány tisíce lidí žijících poblíž Rudé řeky, jejíž hladina stoupla na dvacetileté maximum.

Většina obětí je z provincie Lao Cai, kde v úterý přívalová povodeň smetla celou vesnici Lang Nu. Osm vesničanů se zachránilo díky tomu, že v době povodní nebyli ve vesnici. Ale dalších 48 obyvatel Lang Nu už záchranáři našli mrtvých a 39 zůstává pohřešovaných. Silnice vedoucí do vesnice značně poškodila voda, a na místo tak není možné dostat těžkou techniku. Na místě pracuje zhruba 500 záchranářů se speciálně cvičenými psy.

V další severovietnamské provincii Cao Bang se do dneška povedlo najít 21 těl – čtyři dny poté, co sesuv půdy strhnul do rozvodněné řeky autobus, automobil a několik motocyklů. Deset lidí zůstává pohřešovaných.

Tajfun Yagi zasáhl i další asijské země od Filipín po Barmu, z níž bylo hlášeno nejméně 17 obětí povodní. V Thajsku si povodně nebo sesuvy půdy vyžádaly nejméně deset obětí.

Podíl.