Studio 6: Následky hurikánu Milton na Floridě (zdroj: ČT24)

Počet obětí, jež zemřely v důsledku hurikánu Milton na Floridě, stoupl na šestnáct. Americké televizní stanici CBS News to potvrdil floridský úřad pro vymáhání práva s tím, že počet podle všeho není konečný. Záchranné práce navíc nejsou podle úřadů u konce.

Záchranáři budou v příštích dnech pravděpodobně nacházet další mrtvé s tím, jak získají „lepší představu o ničivé cestě Miltonu“, konstatoval zpravodajský server britské veřejnoprávní televize BBC.

Zhruba tři miliony domácností a firem zůstaly v důsledku bouře bez proudu. Podle floridského guvernéra Rona DeSantise se navíc v nadcházejících dnech očekávají další záplavy.

Milton udeřil ve středu večer u města Sarasota a během několika hodin prošel Floridou ze západu na východ, poté území jihovýchodního státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni.

Rozsáhlou bouři provázely extrémní jevy na několika úrovních. Přívaly deště podle deníku The New York Times dosáhly až 450 milimetrů, zatímco maximální rychlost větru na pevnině přesahovala 160 kilometrů v hodině. V okolí hurikánů se často tvoří tornáda a Milton jich podle předběžných údajů přinesl desítky.

USA letos zažívají mimořádně dramatickou sezonu hurikánů, na americkém území jich od začátku léta udeřilo pět. Podle klimatologů přitom hrozbu hurikánů stupňují člověkem způsobené klimatické změny. Varují, že podobné bouře budou čím dál silnější a budou přinášet stále více srážek.

Podíl.