Aktualizace: 1.07.2024 03:02

Praha – Po více než půl roce se na Pražském hradě dnes v poledne sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o zahraniční politice. K prezidentu Petru Pavlovi, předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), šéfce Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a premiérovi Petru Fialovi (ODS) se připojí také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Lze předpokládat, že tématem jednání bude červencový summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, na kterém bude Česko reprezentovat hlava státu. Politici by se mohli věnovat konfliktům na Ukrajině a na Blízkém východě. Jedním z témat by také mohlo být diplomatické zastoupení v Moskvě poté, co na ambasádě v Rusku skončili velvyslanec Vítězslav Pivoňka i chargé d’affaires Jiří Čistecký, který bude nově velvyslancem v Německu.

Pekarová Adamová novinářům v pátek řekla, že se bude hovořit o úkolech české delegace pro summit NATO. Sama by se ráda věnovala otázce česko-slovenských vztahů. „V současné době procházejí určitou zkouškou. Osobně vnímám jako velmi důležité vnímat, co se na Slovensku všechno děje, a mít jasný a čitelný postoj pro české i slovenské občany,“ poznamenala.

Česká vláda v březnu odložila plánované mezivládní konzultace kvůli rozdílným pohledům na zahraničněpolitické události, konkrétně na válku na Ukrajině. Přestože Pavel a slovenský prezident Peter Pellegrini ve středu v Praze hovořili o vysoké úrovni vzájemných vztahů, úřad slovenské vlády v ten samý den kritizoval českou policii za postup proti výrokům schvalujícím atentát na premiéra Roberta Fica. Také označil za neuctivé úterní Fialovo vyjádření, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne a že podobné úvahy považuje za předčasné i kvůli Ficově zdravotnímu stavu.

Naposled se nejvyšší ústavní činitelé společně s Lipavským sešli v prosinci, probrali tehdy plánované zahraniční návštěvy či bezpečnostní situaci s ohledem na vývoj na Ukrajině a Blízkém východě. Pavel po tehdejším setkání také uvedl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.