Aktual.: 29.09.2024 19:07

Plzeň – Fotbalisté Plzně v 10. kole první ligy doma jen remizovali s Mladou Boleslaví 1:1. Západočechy poslal v souboji dvou pohárových účastníků ve 20. minutě do vedení Prince Adu, ale chvíli před pauzou srovnal Tomáš Ladra. V 51. minutě dostal červenou kartu hostující Denis Donát, Viktoria však přesilovku nevyužila a v závěru byl vyloučen i střídající domácí Lukáš Červ.

Plzeň sice s Boleslaví v lize pojedenácté za sebou neprohrála, ale doma s ní podruhé z posledních tří zápasů jen remizovala. Viktoria nedokázala odčinit porážku 0:3 z minulého kola na Slavii, v nejvyšší soutěži ztratila body podruhé za sebou a potřetí z posledních čtyř duelů a na třetím místě tabulky nevyužila šanci přiblížit se k druhé Spartě. Boleslav podruhé po sobě remizovala a je desátá.

Trenér Viktorie Koubek udělal tři změny v sestavě oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy ve Frankfurtu, kde jeho svěřenci uhráli remízu 3:3. Jen na lavičce začali Červ, Havel a Matěj Vydra a do zahajovací jedenáctky se dostali Kopic, Slončík a Vašulín.

Západočeši podle očekávání vstoupili do zápasu aktivněji. V úvodu se probíjel do zakončení ze strany Šulc, brankář Trmal mu ale dobře zmenšil úhel. Po 20 minutách domácí otevřeli skóre. Kalvach si před vápnem narazil s Kopicem a jeho jemný centr uklidil zblízka do sítě hlavou Adu. Ghanský útočník navázal na gól ve Frankfurtu a po nedávném příchodu do Viktorie skóroval podruhé.

Hosté zahrozili až v 25. minutě, kdy Ladra přízemní střelou zpoza vápna těsně minul. Dvě minuty před pauzou už Středočeši srovnali. Patrik Vydra z více než 30 metrů napálil tvrdou ranou břevno a Ladra zblízka doklepl odražený míč do sítě. V ligovém ročníku se trefil potřetí a podruhé za sebou.

Po změně stran Koubek dvakrát vystřídal a jeden z čerstvých hráčů Červ si po faulu na svou osobu „vykoledoval“ pro soupeře červenou kartu. Sudí Nehasil sice nejprve Donátovi za hrubý zákrok udělil jen červenou kartu, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu ho vyloučil.

V přesilovce záhy na malém vápně těsně nedosáhl na Jemelkovu přihrávku Šulc. V 62. minutě hosté i v deseti málem otočili stav. Ladra se uvolnil ve vápně a jeho technický pokus na zadní tyč vyrazil brankář Jedlička.

Domácí v početní převaze sice dlouhé minuty obléhali mladoboleslavské vápno, ale k vyloženým šancím to nevedlo. Šulc se v 81. minutě probil z pravé strany do vápna, Trmal však po jeho střílené přihrávce s velkým štěstím zasáhl.

V 85. minutě se síly na trávníky srovnaly, sudí Nehasil totiž po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace vyloučil za zákrok na Kostku i střídajícího Červa. Šlo už o devátou červenou kartu pro hráče v probíhajícím kole, rekord drží deváté dějství sezony 1995/96 s 10 vyloučeními.

Západočeši už vítězný gól nedali ani v osmiminutovém nastavení. Lépe se tak na nadcházející pohárový týden naladila Boleslav, která ve čtvrtek proti Noahu vstoupí do hlavní fáze Konferenční ligy. Pro Viktorii je remíza před domácím soubojem s Ludogorcem Razgrad v Evropské lize velkou ztrátou.

Hlasy trenérů po utkání:

Miroslav Koubek (Plzeň): „Samozřejmě nejsme spokojeni. Z těžkého zápasu na Slavii a dnes s Boleslaví máme jen jeden bod, to je samozřejmě ztráta. Nebezpečnou ofenzivní vozbu Mladé Boleslavi jsme poměrně uhlídali, problém dnes nebyl v obraně, ale v útočné fázi. V pasáži, kdy jsme měli výhodu početní převahy, jsme dobývali osm až devět hráčů stojících ve vápně nebo kolem něj. Tam nám chyběl důraz ve vápně. Bylo tam hodně centrů, ale končilo to nějakou hlavičkou brankáři do náručí. Nedokázali jsme být patřičně úderní a vytvořit větší tlak, abychom tam gól dotlačili. Kvalita finální fáze nebyla na patřičné úrovni. Mrzí nás to, ale to je fotbal. Někdy se oslabené mužstvo ještě více semkne, Boleslav dobře bránila.“

Andreas Brännström (M. Boleslav): „S bodem jsme samozřejmě spokojeni, zápasy v Plzni jsou velmi těžké. Opět jsme docela brzy inkasovali první gól, ale rozdíl byl dnes v tom, že jsme zareagovali lépe. S naší mentální stránkou jsem velmi spokojen. V závěru poločasu jsme Plzeň na pár minut zatlačili, a to nám dodalo pocit, že tu můžeme uspět. Červená karta pro Donáta byla velmi nepříjemným momentem, protože se mi zdálo, že v tu chvíli zápas docela kontrolujeme. Vyloučení samozřejmě změnilo ráz utkání. Od té chvíle jsme hráli hlavně na to, abychom získali bod. Jsem šťastný, že se to hráčům povedlo. Pomohli nám i střídající hráči, kteří přinesli novou energii.“

Viktoria Plzeň – FK Mladá Boleslav 1:1 (1:1)

Branky: 20. Adu – 43. Ladra. Rozhodčí: Nehasil – Kříž, Pečenka – Orel (video). ŽK: Kušej (Boleslav). ČK: 85. Červ – 51. Donát. Diváci: 8611.

Sestavy:

Plzeň: Jedlička – Dweh, Markovič, Jemelka – Kopic, Kalvach, Cadu (69. Mosquera) – Šulc, Slončík (46. Červ) – Vašulín (90. Jirka), Adu (46. M. Vydra). Trenér: Koubek.

M. Boleslav: Trmal – Donát, Suchý, Králik – Kostka, P. Vydra, Sakala, Fulnek (90.+4 Kadlec) – Kušej (90.+4 Pulkrab), Ladra (88. Mareček) – Mašek (79. Langhamer). Trenér: Brännström.

Podíl.