Aktual.: 17.09.2024 21:58

Plzeň – Fotbalisté Plzně zdolali v dohrávce 6. kola první ligy Olomouc 2:1. Viktoria udržela neporazitelnost v sezoně a na vedoucí tým tabulky Slavii, na jejímž stadionu se představí o víkendu, ztrácí dva body. Zápas rozhodl dvěma góly Pavel Šulc, který skóroval dvakrát i ve svém posledním duelu minulý týden za českou reprezentaci při výhře 3:2 nad Ukrajinou v Lize národů. V 89. minutě snížil Jakub Pokorný.

Západočeši bodovali v 21 z posledních 22 ligových duelů s Olomoucí. Utkání se v původním termínu nehrálo kvůli účasti Viktorie v závěrečném 4. předkole Evropské ligy. O uplynulém víkendu byl kompletní program dvou nejvyšších soutěží odložen kvůli silným dešťům a povodním v některých částech Česka. Olomouc podruhé v ročníku prohrála a v tabulce je šestá.

„Myslím si, že jsme podali dobrý výkon. Byl plný energie, tempa a dynamiky. V závěru jsme si to zkomplikovali, ale rozhodující jsou pro nás tři body. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli,“ řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Kouč Viktorie postrádal Vašulína a v útoku tak místo něj od začátku nastoupil Vydra. Bývalý reprezentant před více než dvěma týdny před reprezentační pauzou z pozice střídajícího hráče pomohl Plzni v předchozím zápase v Liberci gólem k remíze 1:1, dnes ale v úvodu velkou šanci neproměnil. Po přihrávce od Šulce ve 13. minutě v úniku jen napálil gólmana Stoppena.

Po 20 minutách se neprosadil ani Červ, který hlavou zamířil kousek nad břevno. Poté měl padající Stoppen štěstí, že Kalvach v dobré pozici na hranici vápna napálil odražený balon do středu branky. Na opačné straně Zorvanův pokus z voleje zablokovala domácí defenziva na roh.

Šulc hrál povedený zápas a v 41. minutě další vydařenou přihrávkou poslal do šance Adua, nedávná posila z Kryvbasu však jen trefila vybíhajícího gólmana a ani ve druhém utkání po přestupu do Viktorie neskórovala. O chvíli později už favorit vedl. Agilní Šulc si zpracoval dlouhý nákop od Tvrdoně, protlačil se do zakončení a z pravé strany z úhlu propálil Stoppena. Domácí brankář si připsal asistenci.

„Maroš to krásně vykopl. Řekl bych, že mě viděl a kopal to přímo na mě. Jsou to secvičené momenty. Stoper mi zakopl o paty, což mi pomohlo. Posunul jsem si to pak hlavou a jen to napálil na bránu,“ řekl Šulc. „Situaci z odkopu (brankáře) bychom měli být schopni vyřešit,“ zlobil se trenér Sigmy Tomáš Janotka.

Brzy po přestávce Západočeši zvýšili. Kalvach vystihl olomouckou rozehrávku a Šulc ve skluzu pohotově poslal míč k tyči. Třiadvacetiletý druhý nejlepší střelec minulého ligového ročníku skóroval popáté v této sezoně nejvyšší soutěže a na lídra tabulky kanonýrů Klimenta ze Sigmy ztrácí dva góly.

„Je to krásné, jsem rád, že se mi povedlo ty branky dát,“ radoval se Šulc. „Druhý gól byl po laciné ztrátě, to mě mrzí. Kdybychom dostali gól z nějakého nájezdu, vnímal bych to jinak a přijmu to. Tyhle góly vnímám jako nesmírně zbytečné,“ řekl Janotka.

Domácí se pak snažili kontrolovat průběh. Šulc v 69. minutě zaútočil na svůj třetí hattrick v ligové kariéře, Stoppen však zasáhl. Na druhé straně Zorvan zpoza vápna o kousek minul. Zdálo se, že Viktoria v klidu získá tři body, závěr ale ještě nabídl dramatickou zápletku. V 89. minutě prodloužil Vodhánělův centr z přímého kopu do sítě hlavou Pokorný a snížil.

Sudí Starý kvůli několika ošetřováním nastavil utkání o sedm minut a Sigma dostala favorita pod tlak. Nápor Hanáků podpořil také brankář Stoppen, ale Viktoria již vítězství udržela i přesto, že Kalvach v závěru z brejku minul a odmítl pojistku.

„Byl jsem rád, že jsme to nezabalili. Odměnou za to, že jsme do poslední minuty bojovali, byl gól na 2:1. Nakonec jsme to ještě dokázali zdramatizovat a domácí znervóznět. Vítězství Plzně je zasloužené,“ řekl Janotka.

Hlasy trenérů po utkání:

Miroslav Koubek (Plzeň): „Myslím si, že jsme podali dobrý výkon. Byl plný energie, tempa a dynamiky. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Když vedete 2:0, nemáte vyhráno a ze standardky může padnout gól vždy. Utkání jsme si zkomplikovali tím, že jsme neproměnili další šance, které jsme měli. V první půli jsme mohli dát tři góly. To ale patří k fotbalu, rozhodující jsou pro nás tři body. Šulcík (Šulc) byl skvělý. Momentálně ho považuju za nejlepšího hráče, co běhá po českých trávnících. Je ve skvělé formě, kéž by mu vydržela. Dokazuje to na scéně mezinárodní i ligové. Hlavně musí zůstat zdravý.“

Tomáš Janotka (Olomouc): „Vítězství Plzně je zasloužené. Viktorka ukázala svou velkou individuální kvalitu, branky ale byly podle mě hodně laciné. Jednoduchou situaci z odkopu (brankáře) bychom měli být schopni vyřešit a druhý gól byl po laciné ztrátě. To mě mrzí. Kdybychom dostali gól z nějakého nájezdu, vnímal bych to jinak a přijmu to. Tyhle góly vnímám jako nesmírně zbytečné. Byl jsem rád, že jsme to potom nezabalili a snažili jsme se hrát dál kombinačně. Odměnou za to, že jsme do poslední minuty bojovali, byl gól na 2:1. Nakonec jsme to ještě dokázali zdramatizovat a domácí znervóznět.“

6. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň – Sigma Olomouc 2:1 (1:0)

Branky: 42. a 55. Šulc – 89. Pokorný. Rozhodčí: Starý – Slavíček, Leška – Berka (video). ŽK: Červ – Sláma, Langer, Dohnálek, Vodháněl, Pokorný. Diváci: 7056.

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Markovič, Jemelka – Kopic (81. Mosquera), Kalvach, Červ, Cadu (63. Havel) – Vydra (81. Jirka), Šulc – Adu (90.+3 Hejda). Trenér: Koubek.

Olomouc: Stoppen – Chvátal, Dohnálek, Pokorný, Sláma – Breite (72. Dele), Langer – Hadaš (59. Mikulenka), Zorvan, Fiala (59. Vodháněl) – Kliment (59. Juliš, 76. Šíp). Trenér: Janotka.

Podíl.