Aktualizace: 16.06.2024 16:55

Nottingham/Hertogenbosch/Stuttgart – Tenistka Karolína Plíšková postoupila v Nottinghamu do finále a zahraje si na tamní trávě o druhý titul v sezoně. Vítězka turnaje z roku 2016 otočila semifinále s Francouzkou Diane Parryovou a vyhrála 6:7, 6:1, 6:4. V boji o trofej narazí na domácí Britku Katie Boulterovou, která porazila v dohrávce krajanku Emmu Raducanuovou 6:7, 6:3, 6:4. Finále by se mělo uskutečnit ještě dnes.

Bývalá světová jednička a finalistka Wimbledonu z roku 2021 Plíšková usiluje na okruhu WTA o 18. titul. Letos již v únoru ovládla turnaj v Kluži. V utkání s 64. hráčkou světa Parryovou nemusela litovat ani deseti dvojchyb. Soupeřce nepomohlo 11 es.

S obhájkyní loňského triumfu Boulterovou se Plíšková utká popáté, zatím s ní má vyrovnanou bilanci dvou výher i porážek.

Dvaatřicetiletá Češka měla proti Parryové nastoupit už v sobotu, počasí ale hráčkám nepřálo. Čtvrtfinálová přemožitelka turnajové jedničky Uns Džábirové Plíšková se v úvodu opírala o bezchybný servis. V deváté hře získala brejk a mohla sadu dopodávat. Parryová ji ale k setbolu nepustila, srovnala a rozhodlo se ve zkrácené hře. V ní Plíšková nevyužila po vyrovnaném průběhu dva setboly a Francouzka zvítězila 11:9.

Ztracený set Plíškovou nerozhodil a druhá sada se nesla v její režii. Díky brzkému brejku utekla do vedení 3:0, soupeřce vzala poté servis ještě jednou a vývoj srovnala. Rozhodující sadu zahájila lépe Parryová a po brejku vedla 2:0. Plíšková ale hned srovnala. Důležitý moment přišel v sedmé hře, kdy česká tenistka prolomila soupeřce podání ještě jednou. Při vlastním servisu za stavu 5:4 odvrátila brejkbol a proměnila první mečbol.

De Minaur zahájil sezonu na trávě v Hertogenboschi ziskem titulu

Australský tenista Alex De Minaur zahájil travnatou část sezony titulem na turnaji v Hertogenboschi. První nasazený hráč ve finále zdolal Američana Sebastiana Kordu 6:2, 6:4 a získal devátou trofej kariéry, druhou letošní.

Pětadvacetiletý De Minaur, jenž se po čtvrtfinálové účasti na antukovém Roland Garros dostal poprvé do Top 10 světového žebříku, si po zisku druhého titulu na travnatém povrchu své maximum opět vylepší. V pondělním vydání se posune o dvě příčky na sedmé místo.

Australan zvládl přechod z antuky na trávu skvěle a na turnaji neztratil ani set. O dva roky mladší Korda naopak po sedmé finálové účasti na druhý titul na okruhu ATP Tour dál čeká. Dosud jediný úspěch zaznamenal před třemi lety na antuce v Parmě.

O titul v ženském turnaji se utkají Kanaďanka Bianca Andreescuová s Ljudmilou Samsonovovou. Ruská tenistka vyřadila v dnešní dohrávce semifinále třetí nasazenou krajanku a vítězku posledních dvou ročníků Jekatěrinu Alexandrovovou.

Draper ve Stuttgartu zdolal šampiona Berrettiniho a slaví první titul

Brit Jack Draper vybojoval na trávě ve Stuttgartu první titul v kariéře. Dvaadvacetiletý hráč, který byl v Německu nasazen jako číslo šest, ve finále zdolal dvojnásobného šampiona zdejšího turnaje Mattea Berrettiniho z Itálie 3:6, 7:6, 6:4.

Berrettini, wimbledonský finalista z roku 2021, vyhrál první set za 33 minut a měl na dosah třetí stuttgartský titul, ve vyrovnané druhé sadě se ale k mečbolu nedostal. Draper ho nakonec vybojoval po výhře v tie-breaku 7:5. Ve třetí sadě nejprve Brit v šestém gamu odvrátil brejkbol, sám se pak úspěšným brejkem dostal do vedení a zápas už nepustil.

Titulu se Draper dočkal při třetím finálovém startu. S Berrettinim, který ve Stuttgartu triumfoval v letech 2019 a 2022, se utkal poprvé v kariéře.

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj mužů a žen v Hertogenboschi 

(tráva, muži 767.455 eur / ženy 232.244 eur)

Muži:

Dvouhra – finále:

De Minaur (1-Austr.) – Korda (7-USA) 6:2, 6:4.

Ženy:

Dvouhra – semifinále:

Samsonovová (Rus.) – Alexandrovová (3-Rus.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:1.

Čtyřhra – finále:

Schoofsová, Neelová (Niz./Est.) – Nichollsová, Mihalíková (Brit./SR) 7:6 (8:6), 6:3.

 

Turnaj mužů ve Stuttgartu 

(tráva, dotace 812.235 eur):

Dvouhra – finále:

Draper (6-Brit.) – Berrettini (It.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4.

Čtyřhra – finále:

Melo, Matos (Braz.) – Cash, Galloway (Brit./USA) 3:6, 6:3, 10:8.

 

Turnaj žen v Nottinghamu

(tráva, dotace 267.082 dolarů):

Dvouhra – semifinále:

Plíšková (6-ČR) – Parryová (Fr.) 6:7 (9:11), 6:1, 6:4, Boulterová (3-Brit.) – Raducanuová (Brit.) 6:7 (13:15), 6:3, 6:4.

Čtyřhra – finále:

Dabrowská, Routliffeová (1-Kan./N. Zél.) – Dartová, Parryová (Brit./Fr.) 5:7, 6:3, 11:9.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.