Aktualizace: 16.02.2024 15:25

Pittsburgh (USA) – Jaromír Jágr se stane v neděli čtvrtým českým hokejistou, kterého v NHL ocení klub vyřazením jeho čísla z užívání a vyvěšením dresu pod strop haly. Čerstvě dvaapadesátiletou a stále hrající legendu poctí během slavnostního ceremoniálu Pittsburgh, kde Jágr číslo 68 proslavil během nejúspěšnějšího období zámořské kariéry, před utkáním proti Los Angeles. Úvodní buly má být vhozeno o půlnoci z neděle na pondělí.

Jágr se zařadí po bok brankáře Dominika Haška a útočníků Milana Hejduka a Patrika Eliáše. Haška (číslo 39) v roce 2015 takto ocenilo Buffalo, od roku 2018 visí u stropu hal čísla Hejduka (23) v Coloradu a Eliáše (26) v New Jersey. „Nehraju hokej kvůli trofejím a individuálním oceněním, ale proto, že ho miluju. Tohle však bude obrovská pocta,“ uvedl Jágr v rozhovoru pro agenturu AP.

Slavnost, kterou pro něho klub, jenž si ho vybral během draftu NHL v roce 1990 z pátého místa, připravil, vnímá jako určitý bonus k oslnivé kariéře. „Jsem si samozřejmě vědom toho, že jakmile přestanete hrát, svět půjde dál kupředu. Přijdou noví hráči a lidé zapomenou,“ řekl Jágr. „Ale možná právě díky tomuto kroku, až se lidé za 10 nebo 20 let přijdou podívat na zápas v Pittsburghu, vzhlédnou ke stropu a uvidí, že tam hrál Jaromír Jágr,“ dodal.

Jeden ze dvou Čechů mezi pouhou třicítkou hráčů v prestižním Triple Gold Clubu vedle Jiřího Šlégra hájil barvy Pittsburghu od roku 1990 v jedenácti z celkových 24 sezon v NHL. Penguins pomohl v letech 1991 a 1992 získat první dva Stanley Cupy v klubové historii, sám už pak na nejcennější hokejovou trofej nikdy nedosáhl.

Během působení v Pittsburghu také Jágr získal všech pět svých Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče ligy a v roce 1999 obdržel prestižní Hart Trophy pro nejlepšího hokejistu sezony NHL.

V dresu s tučňákem na prsou odehrál Jágr v základní části 806 utkání a nastřádal 1079 bodů (439+640). Ve vyřazovacích bojích přidal za 140 utkání dalších 147 bodů (65+82). Vedle jiného se do klubové historie zapsal nesmazatelným písmem také jako jeden ze 13 dosavadních kapitánů, „céčko“ nosil v letech 1998-2001.

Pak se ale Jágr s klubem a fanoušky Penguins nerozešel úplně v dobrém. Sám toužil po změně prostředí a s ohledem na jeho vysoký kontrakt se nakonec nebránilo jeho možnému odchodu ani klubové vedení. Při velké výměně byl během léta 2001 poslán do Washingtonu. Olej do ohně pak přililo i jeho angažmá v jiném klubu z Pensylvánie – když se v roce 2011 vracel po třech sezonách v KHL do zámoří, kývl na nabídku Philadelphie.

Neděle by ale mohla být dnem, kdy budou zaceleny i poslední dosud živé rány a neshody. Lze očekávat, že ve vyprodané PPG Paints Areně se rodák z Hnidous dočká vřelého přijetí.

Po odchodu z Pittsburghu hrál hvězdný pravý křídelník v NHL vedle Washingtonu a Philadelphie také za New York Rangers, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary, v jehož dresu na začátku roku 2018 ukončil kariéru v elitní zámořské soutěži.

Odehrál v ní 1733 zápasů a nasbíral 1921 bodů za 766 gólů a 1155 asistencí. Je druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže za nedostižným Waynem Gretzkým (2857), čtvrté místo mu patří v odehraných zápasech a gólech a pátý je v počtu asistencí. Jeho 135 vítězných gólů je absolutním rekordem NHL.

Ve čtvrtek oslavil olympijský vítěz z Nagana (1998) a dvojnásobný mistr světa (2005 a 2010) dvaapadesátiny. Stále hraje, v 15 startech v této extraligové sezoně si připsal čtyři nahrávky. A protože ještě nehodlá končit, je velmi pravděpodobné, že překoná v hokejové dlouhověkosti i legendárního Gordieho Howea, jenž skončil v NHL ve věku 52 let a 11 dnů.

V létě 2011 Jágr převzal řízení kladenského extraligového klubu. Rytíři ale po nelichotivém klubovém rekordu v podobě série 17 porážek uzavírají s velkou ztrátou tabulku domácí nejvyšší soutěže a hrající majitel se stal v posledních dnech terčem čím dál více sílící kritiky. Povinnosti a zodpovědnost ho ale ženou dál. „Je to zodpovědnost vůči fanouškům, vůči městu, ale i zodpovědnost vůči klubu samotnému, to je vše,“ uvedl Jágr.

Podíl.
Exit mobile version