Členové Pirátů schválili v internetovém hlasování odstoupení strany od vládní koaliční smlouvy s koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starosty a nezávislými (STAN). Pro odchod z kabinetu bylo 709 z 894 hlasujících, informovali Piráti v tiskové zprávě. Jejich počet tedy jasně překročil nutné tři pětiny. Strana končí ve vládě v reakci na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat k 30. září šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj.

Odstoupení od koaliční smlouvy, kterou podepsali lídři stran ve sněmovně 8. listopadu 2021, Piráti zdůvodnili podstatným porušením smluvních podmínek. Fialovi vyčítají, že v rozporu s dohodou nehledal pro odvolání ministra podporu s šéfem koaliční strany. „Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. V takové situaci není možné setrvávat ve vládě, což nyní potvrdila i členská základna Pirátů,“ uvedl v tiskové zprávě Bartoš.

Do celostátního fóra Pirátů patří všichni členové strany, kterých je podle hlasovacího systému 1164. Hlasovat mohli od pátečního rána. Rozhodnutí odejít z vlády v úterý ještě projedná poslanecký klub Pirátů.

I v opozici se Piráti soustředí na své priority, které se propsaly i do programového prohlášení celé vlády, uvedl Bartoš. „Piráti budou nadále bojovat za zájmy občanů a prosazovat kroky, které pomohou naši zemi posunout vpřed, aby se nám tady společně zase o něco lépe žilo. Budeme tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí,“ dodal.

Odchod Pirátů nebude znamenat pád kabinetu, zbývající čtveřice stran s většinou 104 poslanců má v úmyslu ve vládnutí pokračovat. Bude mít i stejný program, Fiala proto nevidí důvod žádat o důvěru.

Osud ministrů

Dvojice ministrů Pirátů, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun premiéru Fialovi potvrdili, že v případě rozhodnutí Pirátů o odchodu z vlády podají v úterý demisi. Fiala oznámil, že nového ministra pro legislativu nebude navrhovat, stejně tak nebude ani pozice vicepremiéra pro digitalizaci, kterou zastával Bartoš.

Lipavský již dříve řekl, že v případě odhlasování odchodu podá demisi a zároveň asi odejde i ze strany. Objevily se také spekulace o tom, že o něj mají zájem jiné strany koalice. Fiala řekl, že si dovede představit, že Lipavský zůstane ve vládě jako nestraník, když ho budou akceptovat všechny čtyři strany vládní koalice.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) po pondělním jednání s prezidentem Petrem Pavlem sdělil, že nehodlá Lipavského přemlouvat, aby vstupoval do STAN. „Nebudu ho přetahovat jako ministra ani kandidáta STAN. Bylo by to ode mě nefér,“ prohlásil.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) preferuje, aby Lipavský zůstal ve vládě jako nestranický odborník. Měnit ministra zahraničí na dvanáct měsíců nemá logiku, myslí si.

Pokud by se TOP 09 nedohodla s Lipavským na jeho dalším angažmá v čele české diplomacie, má na tento post další osobnosti, ujistila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Piráti byli v listopadu 2021 poslední ze subjektů pětikoalice, který vstup do vlády schválil. Pro koaliční smlouvu bylo 82,1 procenta hlasujících. Hlasování v anketě tehdy doprovázela velmi vysoká účast, zúčastnilo se jí přes devadesát procent oprávněných členů.

Podíl.