Aktualizace: 29.01.2024 21:11

Pardubice – Nejlepší komedií Grand festivalu smíchu v Pardubicích se stala podle odborné poroty hra Jídelní vůz v podání Činoherního studia Ústí nad Labem. Divákům se nejvíc líbila komedie Fifty, kterou má na repertoáru Dejvické divadlo v Praze. Cenu Génia smíchu dostal herec Per Nárožný. ČTK to řekl mluvčí pořádajícího Východočeského divadla Radek Smetana. Dnes 24. ročník festivalu skončil udělováním cen.

Festival uvedl sedm soutěžních komedií, které v předešlé sezóně vznikly na jevištích českých profesionálních divadel.

Autorská hra Davida Šiktance nazvaná Jídelní vůz je inspirovaná vyprávěním železničářů a příběhy cestujících. Jeviště se tak proměňuje v jídelní vůz vlaku, za jehož okny se míhá krajina labského údolí. Příběh vypráví vrchní jídelního vozu, jeho předobrazem je Pavel Peterka, který na trati Praha – Hamburk jezdí a pracuje jako vrchní číšník. Hra získala cenu odborné poroty a ocenění za nejlepší režii.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon porota udělila Magdaléně Holcové za roli Puka a Filostrata v komedii Sen čarovné noci. Inscenaci odehrál soubor Divadla Petra Bezruče z Ostravy. Nejlepší mužský herecký výkon festivalu podle poroty předvedl Zdeněk Trčálek za roli Adama Fojtíka v komedii Třináctkrát za svědka v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště.

Diváci se nejvíc smáli při komedii Fifty, získala tak cenu Komedie diváků. Inscenaci pro dejvický soubor napsal Petr Zelenka, hlavní roli architekta na volné noze ztvárňuje Ivan Trojan. Za roli předloni herec získal Cenu divadelní kritiky.

Cenu Génia smíchu letos převzal herec Petr Nárožný za osobité komediální herectví, které spojuje intelekt s autentičností a spontaneitou.

Soutěžní komedie hodnotila odborná porota, v níž letos usedli recenzentka a pedagožka Radmila Hrdinová, dramaturgyně festivalů pro děti a mládež Karola Štěpánová z Divadla v Dlouhé, dramaturg Jiří Janků, v současné době působící v Divadle na Vinohradech v Praze a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, kritik Jan Kerbr a překladatel a teatrolog Michal Zahálka.

Závěrečný Galavečer smíchu s předáváním cen uváděli stand-up komik Petr Vydra a herečka pardubického souboru Eliška Jechová. Slavnostní večer v posunutém přímém přenosu opět odvysílala Česká televize.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.