Aktualizace: 15.06.2024 16:31

Čeng-čou (Čína) – Čeští moderní pětibojaři Martin Vlach, Marek Grycz a Matěj Lukeš skončili na mistrovství světa třetí v hodnocení družstev. O nejlepší individuální výsledek se v čínském Čeng-čou postaral osmým místem Vlach. Grycze rozhodčí nepustili do parkuru a finále dokončil na 17. místě v zájmu úspěchu družstva, do týmové soutěže se započítával také Lukešův semifinálový výsledek.

„Tahle skupina dlouhodobě patří k nejsilnějším na světě, kluci to pravidelně opakují na Světových pohárech. Čtrnáct let neměli medaili v družstvech, teď ji mají a pro nás je to informace, že jako tým patří do světové špičky,“ ocenil reprezentační šéftrenér Jakub Kučera v tiskové zprávě svazu.

„Jsem rád, že se to takhle sešlo. Myslím, že jsme si medaili zasloužili. Věděli jsme, že bude těžké ji získat. Podmínky jsou tady extrémní, pro všechny to bylo brutálně náročné,“ řekl Grycz. „Všichni jsme měli dobrou sezonu, tuhle medaili by si zasloužil i Honzík,“ připomněl veterána Jana Kufa, který v Čeng-čou neprošel z kvalifikace.

Závod skončil dvojnásobným úspěchem maďarských pětibojařů, kteří také ovládli týmové pořadí. Zvítězil Csaba Böhm před Balászem Szépem, třetí skončil Korejec Čun Un-te a jeho družstvo získalo stříbro. Ze tří možných olympijských míst našlo majitele jen jedno, start v Paříži si zajistil Szép, zbylí dva medailisté se již kvalifikovali dříve. O dvě pozice se proto navýší kvóta při doplňování startovního pole pro OH ze světového žebříčku.

Vlach měl špatnou výchozí pozici po základním kole šermu, po němž byl v osmnáctičlenném finále předposlední, ale v bezchybném parkuru zabodoval naplno a po jednom vítězství v bonusové šermířské rundě se posunul o pět pozic. Po plavání vyběhl do závěrečné kombinované disciplíny jako třináctý a přes menší problémy na střelnici vybojoval umístění v desítce.

„Martin kvůli chybě organizátorů nakonec opracovával dva koně a v 36stupňovém vedru strávil 45 minut v sedle na opracovišti. To je zásadní organizační chyba, z mého pohledu se to na mistrovství světa nesmí stát. Nakonec zajel moc hezkou jízdu, ale jeho výkony v dalších disciplínách to v kombinaci s velmi krátkým odpočinkem po pátečním semifinále ovlivnilo. Přitom v předchozích částech na to kondičně měl,“ řekl Kučera

Grycz byl s kladnou šermířskou bilancí 20-14 pátý, ale osudným se mu stal parkur, ke kterému nemohl nastoupit. „Jeho kůň při vstupu na parkur neprošel veterinární kontrolou poté, co měl za sebou dvacetiminutové čisté opracoviště bez jediné chyby. Standardy péče o koně i chování ošetřovatelů jsou tady jiné a většina koní je typologicky jiná než v Evropě. S tím jsme počítali, ovšem na organizační chyby se připravit nedá,“ konstatoval Kučera.

Rozladěný reprezentant závod dokončil, aby přispěl k zisku týmové medaile. „Vylosoval jsem si koně, na kterém jsem se začal opracovávat, ale pravděpodobně v oblasti slabin, kde se kůň pobízí, měl nějakou starší zacelenou ranku. Když jsem na něm pár minut seděl, strup se strhnul a rána byla krvavá. Veterinář, který o tom rozhodoval, řekl, že kůň je zraněný a v soutěži pokračovat nemůže,“ popsal Grycz.

Ženskou šampionkou se stala Korejka Song Sung-Min, která v Číně vybojovala druhé zlato po triumfu v závodě štafet. Český pětiboj neměl ve finále zastoupení, Karolína Křenková ani Veronika Novotná neuspěly už v úterní kvalifikaci. Šampionát zakončí nedělní smíšená štafeta s Novotnou a Kufem.

MS v moderním pětiboji v Čeng-čou:

Muži: 1. Böhm 1551, 2. Szép (oba Maď.) 1524, 3. Čun Un-te (Korea) 1513, 4. Mohamed (Eg.) 1506, 5. Kasperczak (Pol.) 1500, 6. Luo Šuaj (Čína) 1499, …8. Vlach 1487, 17. Grycz (oba ČR) 1076.

Družstva: 1. Maďarsko (Böhm, Szép, Demeter) 4544, 2. Korea 4415, 3. Česko (Vlach, Grycz, Lukeš) 3738.

Ženy: 1. Song Sung-Min (Korea) 1434, 2. Guziová 1433, 3. Erdösová (obě Maď.) 1418, 4. Maksúdová (Eg.) 1413, 5. Prokopenková (Běl.) 1411, 6. Özyükselová (Tur.) 1396.

Družstva: 1. Maďarsko (Guziová, Erdösová, Bauerová) 4229, 2. Korea 4182, 3. Mexiko 3766.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.