Ubývá lidí, kteří si na penzi spoří se státním příspěvkem ve třetím pilíři. Za poslední rok jejich počet klesl zhruba o čtvrt milionu. Systém opustili hlavně lidi v důchodovém a předdůchodovém věku.

Anna Spilková prodává košile a kravaty skoro dvě desetiletí. Právě v obchodě jí před dvanácti lety přesvědčil klient, aby si začala spořit na důchod. Zhruba před rokem spoření zrušila, protože peníze potřebovala už před důchodem. Pracovat na plný úvazek chce ještě rok, pak už bude mít na odchod do penze nárok.

Podobně jako Spilková si na penzi spoří víc než čtyři miliony lidí. Jejich počet ale klesá. Na podzim bylo střadatelů zhruba o 260 tisíc míň než před rokem. V červenci navíc skončila státní podpora pro starobní důchodce a řada z nich tak ze systému odešla.

„Odchodovost je na historickém maximu. Zhruba 145 tisíc lidí odešlo od začátku letošního roku a těch lidí, kteří přestávají čerpat státní příspěvek, byla zhruba asi polovina,“ sdělil prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Ještě před čtyřmi lety tvořili v případě doplňkového penzijního spoření lidé do 60 let asi polovinu spořících. Teď už jsou jich víc než tři čtvrtiny.

Spoření na penzi podporuje stát od jeho spuštění před třiceti lety. Tehdy měsíčně přispíval maximálně 120 korun. „Hned na začátku byl zájem obrovský, přišlo za rok a půl více jak milion klientů,“ přiblížil člen prezidia Asociace penzijních společností Josef Lukášek. Jejich počet rostl až do roku 2012. Tehdy do fondů investovalo přes pět milionů lidí.

Podíl.
Exit mobile version