Slovenský prezident Peter Pellegrini na oslavách 80. výročí od začátku Slovenského národního povstání (SNP), protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války, vyzval k překonání názorových rozdílů. Ceremoniálu v areálu Památníku SNP v Banské Bystrici se zúčastnili i slovenští ministři spolu s předsedou vlády Robertem Ficem či slovenští exprezidenti, informovala slovenská média. Akci provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

„Naši předkové ve vyšším zájmu překonali názorové rozdíly a začali doslova vystěhovávat fašismus z našeho území. Je to příklad, kterým by se měli inspirovat všechny dnešní společenské a politické elity na Slovensku,“ uvedl v projevu Pellegrini.

„Nikdy nedovolme překrucování našich dějin. Nikdy nedovolme, aby nenávist plně ovládla slovenskou společnost,“ řekl prezident a připomněl masakry v obcích Ostrý Grúň, Kľak a Kaliště, kde na konci druhé světové války nacisté pozabíjeli bezmála 160 lidí.

Exprezidenti i ruský velvyslanec

Ceremoniálu a kladení věnců se v Banské Bystrici zúčastnili kromě Pellegriniho i slovenští exprezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. Server aktuality.sk podotkl, že organizátoři na oslavy, které odpoledne vyvrcholí dvouhodinovou vojenskou přehlídkou, pozvali i zástupce Ruska. Na místě je také ruský velvyslanec v Bratislavě Igor Bratčikov.

Na oslavách panují přísná bezpečnostní opatření. Podle webu Sme na ně dohlíží 1100 policistů a 135 příslušníků Úřadu na ochranu ústavních činitelů. Obavy o bezpečnost politiků stouply po atentátu na premiéra Fica.

Zahájení SNP 29. srpna 1944 si Slovensko každoročně připomíná státním svátkem. Povstání patří k nejvýznamnějším událostem moderních slovenských dějin. Ačkoliv ozbrojené vystoupení proti německé okupaci a domácímu kolaborantskému režimu skončilo porážkou povstalců, podařilo se mu několik měsíců vázat část německých sil, které nemohly být nasazeny na východní frontě.

Podíl.