Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 18:34

Praha – TOP 09 byla podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové ve volbách do horní komory Parlamentu úspěšná, zdvojnásobila počet senátorů. Strana si bude chtít udržet funkci místopředsedy, kterou nyní zastává Tomáš Czernin. Jednání o postech se ale teprve rozbíhají, řekla dnes Pekarová Adamová novinářům. Hnutí ANO, které získalo osm mandátů, by za vítěze voleb neoznačila. TOP 09 obhajovala jedno křeslo a získala dva senátory.

„Mohu říci, že jsme opět úspěšní v tom, že vždycky v těch senátních volbách o 100 procent zvýšíme svůj volební zisk,“ prohlásila předsedkyně TOP 09. Podle ní se ukazuje, jak smysluplná je spolupráce napříč politickým spektrem. Za klíčové považuje udržet v Senátu většinu, která je jednoznačně demokratická.

Dodala, že senátní klub, jehož je strana členem, zůstává po volbách největší. Pekarová Adamová také připomněla, že má TOP 09 své zástupce ve vedení obou komor Parlamentu. „Určitě bychom byli rádi, aby tomu tak bylo i nadále, ale jednání teprve začnou,“ uvedla.

Politička podotkla, že nepovažuje hnutí ANO i přes zisk osmi míst za vítěze senátních voleb. Strana podle ní měla možnost získat ve druhém kole až 19 mandátů, úspěch je tedy potřeba dávat do širšího kontextu. Posílení ANO by však mělo vládní strany motivovat ke spolupráci kandidátů před příštími volbami.

„Většina je to nejdůležitější a ta je zcela zřejmá, zůstává ve prospěch vládních stran. Tady v tom směru ani posílení hnutí ANO nemá příliš příležitostí zahýbat s tímto konkrétním výsledkem,“ řekla Pekarová Adamová. Atmosféra v Senátu, která je podle ní oproti Sněmovně mnohem méně bojovná, ale více klidná a konstruktivní, zůstane zachovaná i v dalším volebním období, míní.

Za TOP 09 byli do Senátu zvoleni Břetislav Rychlík v obvodu Brno – město a Pavel Fischer v Praze 2.

Podíl.
Exit mobile version