Česko si v pondělí připomíná 106. výročí vzniku samostatného Československa. V Praze i v jiných městech se pořádají tradiční pietní akce. Prezident Petr Pavel jmenoval nové generály a večer bude na Pražském hradě předávat státní vyznamenání. Oslavy 106. výročí vzniku Československa sledujeme v online reportáži.

Foto: Profimedia.cz

Aktualizovat reportáž

15:23

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) připomněla, že v legiích sloužilo více než 100 tisíc Čechů, Slováků a Rusínů, kteří se v těžké době a s nejistým výsledkem postavili za myšlenku samostatného společného státu. Podle ní by se do života v Česku měla vrátit skutečná tradice a význam legií. „Potřebujeme do našich životů vnést palčivou otázku: Co jsem připraven obětovat pro vlast, kromě deseti minut psaní postů na facebooku? Československé legie a hrdinové, kteří je tvořili, mohou být inspirací i dobrou odpovědí,“ dodala.

Foto: Jakub Plíhal

15:22

Češi by se podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) měli chovat způsobem, který zaručí i jejich dětem svobodný život a jistotu právního státu. Za vznikem samostatného Československa stáli lidé, jejich oběti, odvaha a jejich odhodlání a nebýt legionářů, Česká republika by pravděpodobně neexistovala. Vystrčil to dnes řekl na vzpomínkovém setkání v Praze k uctění památky padlých legionářů při příležitosti vzniku samostatného československého státu.

„Vždy, když si připomínáme nějaké výročí, měli bychom děkovat těm, kteří stáli na začátku a kteří nám umožnili, abychom tu byli dnes ve svobodě a demokratické společnosti, a zároveň abychom si také uvědomili, že tím pádem jsme nositeli závazku, že i my se budeme chovat způsobem, který zajistí našim dětem a vnoučatům svobodný a demokratický život. My dnes v naší zemi máme velké množství demokratů, ale mám obavy, zda si my všichni demokraté uvědomujeme, že dnes bychom se měli učit více tu demokracii bránit,“ uvedl Vystrčil.

Miloš Vystrčil | Foto: Václav Vašků

13:17

Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl slovenský prezident Peter Pellegrini při příležitosti k 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.

„Možná dříve převažovaly názory, že to bylo více rozhodnutí z Prahy nebo Čechů. Potřebovali jsme chvilku k tomu, abychom získali větší sebevědomí, abychom se více emancipovali a pochopili, že to je i náš významný počin naší historie,“ uvedl Pellegrini. Společně s českým velvyslancem na Slovensku Rudolfem Jindrákem položil věnce k památníkům československé státnosti a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

11:47

Vystrčil parafrázoval známou větu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že demokracii už Československo má, teď ještě potřebuje demokraty. Demokraty už Česká republika má a teď je potřeba je naučit bránit demokracii a svobodu, týká se to nejen Česka, ale i zemí kolem, řekl předseda Senátu. „Dneska vzhledem k tomu, co se děje kolem nás, bychom měli zejména pomáhat,“ dodal ve zjevné narážce na boj Ukrajiny proti ruské agresi. Pekarová Adamová popřála státu a jeho občanům svobodnou a demokratickou budoucnost. Občané o tom mohou sami rozhodnout ve volbách nebo se i angažovat, řekla novinářům. Podle Řehky armáda navazuje na tradici legionářů. Schillerová uvedla, že vznik samostatného státu byl obrovský milník, který je třeba připomínat mladým lidem.

11:46

„O svoji nezávislost, o svoji demokracii, o svoji svobodu se musíme starat,“ řekl premiér Petr Fiala na Vítkově s poukazem na křehkost těchto hodnot. Dnešní státní svátek připomíná podle něj také statečnost a odhodlání předků, kteří završili desetiletí trvající úsilí o vznik samostatného státu. Tyto hodnoty je nutné uhájit a předat dalším generacím, dodal.

11:14

Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory.

Pietní akt byl bez projevu, prezident neposkytl vyjádření ani přítomným novinářům. Na náměstí dorazilo 200 až 300 lidí, většina hlavu státu ocenila potleskem. Jedna žena nazvala Pavla podporovatelem války v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě a českou podporou Izraele. Před samotným aktem též k Masarykově soše přišel muž s palestinskou vlajkou.

Foto: Profimedia.cz

10:52

Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) a další představitelé státu u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 106. výročí vzniku Československa. Položili věnce u hrobu Neznámého vojína. Tradičního pietního aktu se zúčastnili také zástupci armády, církve a hlavního města i váleční veteráni. Doprovodil ho přelet armádních letadel a vrtulníků. Vojáci na čestný dvůr památníku na Vítkově jako každoročně přinesli historické armádní prapory za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Vojenská hudba zahrála také státní hymnu. Po položení věnců zazněla na památku padlých vojáků Večerka a čestná salva. Na závěr piety vojáci odkráčeli slavnostním pochodem a nad památníkem prolétly tři vrtulníky Viper a Venom, dva bitevníky Alca a dvě stíhačky Gripen.

Foto: Profimedia.cz

Domácí,

ČTK

před 8 hodinami

 

Podíl.
Exit mobile version