Aktualizace: 6.03.2024 13:40

Praha – Prezident Petr Pavel je přesvědčen o tom, že vládě a opozici se podaří dosáhnout kompromisu nad spornými body návrhu důchodové reformy. Společné jednání o reformě penzí by mělo být svoláno v krátké době, řekl dnes Pavel novinářům při návštěvě Středočeského kraje.

Prezident se v úterý sešel s politiky opozičního hnutí ANO. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu důchodové novely s reformními úpravami nejednala a nejdřív se ještě hledala shoda s opozicí. Zástupci ANO si stěžovali, že nedostali potřebné podklady a že s nimi ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) o plánovaných úpravách nejednal.

Pavel dnes uvedl, že vítá jakoukoliv diskusi mezi vládou a opozicí, která je založena na argumentech. „Já jsem měl včera (v úterý) z toho jednání se zástupci hnutí ANO pocit, že prostor pro debatu tady ještě je. Krátce předtím jsem jednal s ministrem Jurečkou, i ten prostor pro jednání vidí,“ uvedl.

Mezi hlavními problémy jmenoval stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. „Mám zato, že budeme schopni v krátké době svolat jednání mezi vládou a opozicí na témata, která jsme včera (v úterý) definovali,“ prohlásil Pavel.

Podotkl, že hnutí ANO má výhrady k pěti bodům z 12 opatření návrhu důchodové reformy a se zbytkem nemá problém. „Pokud bude dobrá vůle na obou stranách, tak jsem přesvědčen, že i v těch zbývajících pěti bodech je možné dosáhnout nějaký kompromis,“ dodal prezident.

Jurečka minulý pátek oznámil, že jeho ministerstvo dokončilo návrh zákona s úpravou penzijního systému. Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. Hnutí ANO má výhrady hlavně k navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i k nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.