Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 00:02

Praha – Prezident Petr Pavel dnes odpoledne přijme kandidáty Starostů a nezávislých (STAN) na ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) a ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN). V úterý dopoledne by mohl oba jmenovat členy kabinetu. Vlček nahradí Jozefa Síkelu (STAN), který je na odchodu do Evropské komise, Kulhánek bude nástupcem odvolaného Ivana Bartoše (Piráti).

Poslance a prvního místopředsedu STAN Vlčka navrhli Starostové do vlády koncem září. Jako ministr průmyslu se chce zaměřit na energetiku, mimo jiné dotažení smlouvy na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Plánuje navázat na Síkelovy projekty například v otázce zahraničních investic či hospodářské strategie. Zmiňoval i přípravu legislativy k obnovitelným zdrojům i další projekty s cílem dostupné a levné energie.

Končící hejtman Karlovarského kraje Kulhánek dostal od STAN nominaci ve čtvrtek. Vedení ministerstva pro místní rozvoj se uvolnilo na začátku měsíce po odchodu Bartoše, kterého premiér Petr Fiala (ODS) navrhl odvolat kvůli problémům digitalizovaného stavebního řízení. Piráti poté odešli z kabinetu a úřad připadl Starostům. Vedle stavebního řízení se chce Kulhánek v čele MMR soustředit i na obnovu území zasaženého nedávnými povodněmi.

Pavel dnes podle prezidentské kanceláře také přijme demisi ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který končí v souvislosti s odchodem Pirátů do opozice. Šalomoun skončí v pátek 11. října. Vláda nebude jeho funkci obsazovat, agendu přebere ministr spravedlnosti.

Podíl.
Exit mobile version