Aktualizace: 24.06.2024 18:16

Mariánské Lázně (Chebsko) – Při zvýšení platů ve veřejné sféře je potřeba se podle prezidenta Petra Pavla soustředit na odstranění největších problémů. Peníze ve státní sféře podle hlavy státu mnohdy nescházejí, jsou však špatně cílené. Pavel to dnes řekl novinářům na závěr návštěvy Karlovarského kraje. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) o víkendu uvedl, že tripartitě navrhne zvýšení platů části veřejných zaměstnanců o sedm až deset procent. V souvislosti s jednáním o zvýšení platů Pavel varoval před plošnými opatřeními.

„Je potřeba se spíš soustředit na odstranění největších problémů a hledání úspor tam, kde si to lze dovolit,“ uvedl prezident. Peníze ve státní sféře podle něj mnohdy jsou, ale nejsou správně cílené. Konkrétní návrhy ale nechtěl komentovat kvůli tomu, že nezná jejich podmínky.

Ministr Jurečka v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že v úterý na jednání tripartity navrhne zvýšení platů ve veřejné sféře od září tzv. první skupině, kam patří úředníci, pracovníci v kultuře, techničtí pracovníci či nepedagogické síly ve školství, a zaměstnancům ve státní službě v rozmezí od sedmi do deseti procent.

Finální dohoda ve vládní koalici se bude hledat po 1. červenci na základě výsledků státního rozpočtu, uvedl Jurečka. Ministerstvo financí by podle něj jeho návrh přišel na zhruba pět miliard Kč. Odbory podle dřívějších informací trvají na zvýšení platových tarifů od září o 15 procent. Celkem by mělo podle údajů ministerstva práce pro stát a veřejný sektor pracovat asi 846.300 lidí.

Plat ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. První tabulka je pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky či nepedagogické síly ve školství. Druhou tabulkou se řídí odměňování v sociálních službách, třetí se používá pro zdravotníky a sestry, čtvrtá pro lékaře a zubaře a pátá pro učitele. Vlastní tabulku pak mají státní zaměstnanci i bezpečnostní složky. Jurečka chce platy druhé, třetí, čtvrté a páté skupiny vyřešit individuálně.

dto gcm

Podíl.