Aktual.: 10.10.2024 16:12

Valtice (Břeclavsko) – Prezident Petr Pavel poděkoval starostům za to, jak zvládli nedávné povodně ve svých obcích, případně jak pomáhali jinde. „V obcích, které jsem měl možnost navštívit, bylo zřejmé, že starostové sehráli velkou roli,“ řekl Pavel ve Valticích na konferenci Sdružení místních samospráv. Je prvním prezidentem, který se konference účastní.

Pavel připomněl, že obce, které samy neutrpěly škody, nabízely materiální a finanční pomoc nebo poradenství těm, které dopadly hůře. K tématu povodní Pavel ještě uvedl, že v postižených regionech mohla být při odstraňování škod dříve nasazena armáda.

Jedním z letošních témat konference je případné slučování obcí, kterých je v Česku více než 6000, tedy na počet obyvatel více než v jiných evropských zemích. Sdružení místních samospráv se staví proti nucenému slučování.

„Podstatná část občanů by to oprávněně vnímala jako snížení váhy svého hlasu při rozhodování o lokálních záležitostech. V každé starostce a starostovi máme schopné manažery, kteří se pečlivě a napřímo starají o svěřené území, což prokázali nyní při povodních, před tím při covidové či uprchlické krizi,“ uvedla předsedkyně sdružení Eliška Olšáková.

Pavel řekl, že jednodušší správní uspořádání by snížilo administrativní zátěž a zvýšilo celkovou efektivitu, ale připustil, že pro obce jde o citlivé téma a případné slučování by nesmělo být nucené nebo direktivní. Stát by však měl podporovat přirozenou spolupráci obcí tam, kde jejich reprezentanti dojdou k závěru, že se jim vyplatí postupovat společně třeba při zakládání škol nebo budování čističek odpadních vod.

Pro takovou spolupráci by stát měl vytvářet podmínky a pobídky, doplnil Pavel, jenž dnes hovořil také o životním prostředí a podpoře regionů, zejména těch strukturálně postižených, které potřebují dlouhodobou podporu. „Nepůjdeme dopředu, když některé regiony budou stále více a více zaostávat,“ uvedl prezident.

Starostové se Pavla ptali například na to, kdy v Česku ubude byrokracie spojené s jejich prací. Podle prezidenta je lékem na byrokracii systematická digitalizace, která zároveň omezuje prostor pro korupci. „Digitalizaci celé státní správy, nejen jedné výseči, bychom měli věnovat větší pozornosti,“ řekl Pavel, jenž se vyslovil pro zřízení pozice pověřence vlády pro digitalizaci.

Podle Pavla by měl být pověřenec nejlépe odborníkem se zkušenostmi z komerční sféry. Prezident je skeptický k tomu, že by takovou funkci mohl vykonávat politik, například při funkci ministra. Je zapotřebí překlenout více volebních období, nastavit proces dlouhodobě. „Je žádoucí, aby se vláda i v součinnosti s opozicí pokusila najít jméno, které bude svorníkem digitalizace na roky dopředu,“ řekl Pavel novinářům. Žádné konkrétní jméno prý v hlavě nemá, odborníků je podle něj dost.

Na otázku, zda bude kandidovat na prezidenta i pro případné druhé období, Pavel neodpověděl, záleží prý na zdraví a rodinné situaci.

Sdružení místních samospráv odmítá návrhy na slučování obcí i škol

Sdružení místních samospráv (SMS) odmítá návrhy na nucené slučování obcí a spojování škol. Podle předsedkyně Elišky Olšákové mají potenciál negativně ovlivnit životy obyvatel. Řekla to ČTK ve Valticích na Břeclavsku, kde dnes začala celostátní konference sdružení, jehož členy je 2500 obcí a měst. Dalším tématem, které podle ní bude na konferenci rezonovat, je záměr převedení financování nepedagogických pracovníků škol na zřizovatele.

Setkání se účastní 500 zástupců samospráv. „Snahou je, aby načerpali nové informace z různých ministerstev. Těšíme se určitě na vystoupení ministra školství Mikuláše Beka (STAN), protože všechny starosty znepokojila zpráva ohledně nepedagogických pracovníků,“ řekla Olšáková. Už dnes obce podle ní doplácejí na výkon státní správy, a pokud by měly platit i nepedagogické pracovníky škol, je třeba úměrně tuto změnu zohlednit v zákoně o rozpočtovém určení daní. Bek v úterý uvedl, že by se v této souvislosti měly příjmy obcí a krajů na provoz škol v příštím roce zvýšit o dalších deset miliard korun.

Ve své úvodní řeči se předsedkyně negativně vyjádřila také ke slučování obcí. „Podstatná část občanů by to oprávněně vnímala jako snížení váhy svého hlasu při rozhodování o lokálních záležitostech. V každé starostce a starostovi máme schopné manažery, kteří se pečlivě a napřímo starají o svěřené území, což prokázali nyní při povodních, před tím při covidové či uprchlické krizi. Podporujme a usnadňujme dobrovolnou spolupráci obcí, a ne umělé obecní slepence, které nebudou nikdy fungovat,“ řekla. Ohledně slučování škol SMS zastává názor, že by to mělo být dobrovolným rozhodnutím zřizovatele.

Prezident Petr Pavel, jenž na konferenci vystoupil, ke slučování obcí uvedl, že jednodušší správní uspořádání by snížilo administrativní zátěž a zvýšilo celkovou efektivitu. Opatření by však měla být sociálně a společensky únosná, ne direktivní, řekl. Podle něj by stát měl podporovat přirozenou spolupráci obcí.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na konferenci mluvil o připravené novele zákona o Státním pozemkovém úřad. „Rozšiřuje možnosti převodu pozemků kolem silnic, například pruhů pozemků, které přiléhají k místní komunikaci. Zajistí rovněž zvýšenou míru ochrany zemědělských pozemků, které jsou určeny liniovým zákonem pro výstavbu dopravní, vodní nebo energetické infrastruktury a pro strategické investiční stavby, nebo pozemky nabyté směnou či koupí pro potřeby pozemkových úprav. Předpokládáme, že zákon bude platit od července příštího roku,“ řekl.

Na programu konference je dále blok věnující se projektu takzvaných norských fondů a spolupráce s Norskem. Večer je v plánu podpis memoranda SMS o spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a udělení ceny Počin roku a anticeny Přešlap roku. V pátek, kdy konference pokračuje, vyhlásí sdružení vítěze soutěže inovací a udržitelných řešení na platformě Obec 2030.

Podíl.