Komerční prezentace Aktualizace: 25.06.2024 00:14

Praha – Prezident Petr Pavel dnes jmenuje místopředsedkyní Ústavního soudu (ÚS) Veroniku Křesťanovou, která ve funkci nahradí Vojtěcha Šimíčka. Zároveň hlava státu jmenuje nové soudce ÚS Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška, jejichž nominaci minulý týden schválil Senát.

Křesťanová se stala ústavní soudkyní loni v srpnu. Je držitelkou ocenění Právník roku v oboru duševního vlastnictví. Od roku 2010 byla soudkyní Městského soudu v Praze, následně i jeho místopředsedkyní. Předtím dlouhodobě pracovala v advokacii, zkušenosti má z akademické sféry. Specializovala se i na mediální právo či právo ochrany osobnosti. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona. Působila i jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře.

Právník a sociolog Přibáň a Langášek z Nejvyššího správního soudu v týmu ústavních soudců nahradí Šimíčka a Tomáše Lichovníka. Za více než rok, co je Pavel ve funkci prezidenta, se Ústavní soud obměnil ze dvou třetin. Dnes hlava státu jmenuje svého 9. a 10. nominanta z patnáctičlenného sboru.

 

Podíl.
Exit mobile version