Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 16:10

Valtice (Břeclavsko) – Prezident Petr Pavel by uvítal vytvoření konceptu základního výcviku, kde by se lidé připravovali na krizové situace. Mohl by být zpočátku třeba jen pro dobrovolníky, řekl při dnešní debatě se studenty Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku. Odpověděl tak na dotaz týkající se jeho postoje k případnému znovuzavedení vojenské služby. Studentům dále řekl, že mít možnost cestovat, studovat a pracovat v zahraničí nebo žít v bezpečné zemi, není samozřejmé a je třeba starat se o to, aby to vydrželo.

Výcvik, o kterém Pavel mluvil, by neměl být zaměřený jen na témata spojená s válkou, ale na nejrůznější krizové situace. „Nemusel by být v kuse, ale třeba i rozložený do více etap, zpočátku třeba jen pro zájemce. Učili by se, jak se chovat v krizových situacích nebo jak zacházet s technikou. Nikomu by to neuškodilo, naopak by mnozí mohli poznat své limity. Kdyby se pak dostali do krizové situace, byli by mnohem odolnější a připravenější pomoct,“ uvedl.

Jedna z otázek mířila také na Pavlův názor na mladou generaci. „Obecně platí, že si starší generace většinou myslí, že mladší je méně pracovitá, méně zodpovědná a méně se zajímá o to, co se děje. Když jsem jezdil po školách, tak jsem nenabyl dojmu, že jsou mladí lidé v čemkoliv horší, než jsme byli my v jejich věku. Naopak jste třeba lépe informovaní. Do čeho jste se ale narodili, to není samozřejmé a nezůstane to, pokud se o to nebudeme starat. Třeba tím, že budeme chodit k volbám, ucházet se o veřejný úřad, pokud máme co nabídnout, ale také tím, že budeme sledovat dění ve světě,“ míní.

Přes dotaz na kouření se Pavel dostal k tomu, že by se nezdravý způsob života měl odrazit ve výši pojistného. „Když dnes někdo sportuje, udržuje zdravou životosprávu, tak platí stejné pojištění jako ten, kdo na to kašle. To mi přijde docela nefér. Přitom třeba u pojištění na motorku pojišťovny zohledňují, že mladý muž tíhne k riskování více než starší. Obecně bychom se měli vyhýbat rizikovým faktorům, protože tím pomáháme nejen sobě, ale i celé společnosti a nezatěžujeme systém,“ dodal.

Diskutující zajímal také Pavlův vztah k hokeji, vínu či jeho názor na růst platů ústavních činitelů. Podle Pavla by se spíše mohlo uvažovat o změně vzorce pro výpočet platů, než je opakovaně zmrazovat. S ohledem na dotaz týkající se věku odchodu do důchodu Pavel připomněl, že se lidé dnes dožívají vyššího věku a zároveň klesá počet obyvatel v aktivním věku, kteří na důchody přispívají. Na demografický vývoj tak podle něj lze reagovat právě postupným přizpůsobením věku, kdy budou lidé do důchodu odcházet. Řekl, že to považuje za nejpřijatelnější cestu.

Podíl.
Exit mobile version