Komerční prezentace Aktualizace: 30.06.2024 13:17

Kyselka (Karlovarsko) – Prezident Petr Pavel ani premiér Petr Fiala (ODS) si nepřejí v aktuální bezpečnostní situaci personální změny v čele ministerstva obrany (MO) či armády. Pavel to dnes řekl v pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT). Média v poslední době opětovně hovoří o sporech mezi ministryní Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Pavel je přesvědčený, že budou schopní se domluvit.

Někdejší náčelník generálního štábu Pavel řekl, že nynější situace se podobá té z ledna 2015, kdy při sporech s tehdejším ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) uvedl, že je připraven z čela armády odejít. Problémy podle něj pramení z toho, jak předpisy definují působnost ministra a náčelníka generálního štábu. „Armáda je řízena politicky, to je nezpochybnitelné. Vláda dává armádě zadání a směr, náčelník generálního štábu armádě velí. To vytváří prostor pro to, aby se pravomoci trochu překrývaly,“ uvedl Pavel v ČT.

V minulosti měl podle Pavla každý ministr obrany pokušení po určité době začít velet armádě. „Ministr tím, že resort řídí a má pod palcem finance, chce mít logicky přehled,“ dodal. Spory mohou vznikat, pokud si některá ze stran chce vymezit své pravomoci asertivněji, nemělo by se to ale stávat veřejnou věcí, doplnil Pavel.

Černochová před týdnem v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News řekla, že vztahy s Řehkou jsou na profesionální úrovni dobré, komunikace ale v určitých záležitostech nefunguje. Spor mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu podle Černochové není ani první, ani poslední. Je nutné si uvědomit, že v čele resortu stojí ministryně obrany, nikoli šéf generálního štábu, konstatovala.

Pavel dnes v ČT řekl, že se všemi aktéry mluvil. „Shodli jsme se, že v aktuální bezpečnostní situaci si nemůžeme dovolit rozmíšky nad banalitami. Myslím, že jsou si toho vědomi oba představitelé. Ani já, ani premiér nechceme žádné personální změny. Jsem přesvědčen, že jsou (Černochová a Řehka) schopní se domluvit. V tomto jsme na jedné lodi, jde nám o to, aby naše země měla co nejlépe zajištěnou obranyschopnost,“ uvedl. Není jediný důvod snižovat důvěryhodnost institucí, které se na tom podílejí, doplnil.

Podíl.
Exit mobile version