Aktualizace: 3.07.2024 18:50

Karlovy Vary – Parkourovou exhibici s vozíčkáři předvedli dnes na karlovarské Mlýnské kolonádě členové týmu In Motion. Karlovarský festival od roku 2004 podporuje handicapované návštěvníky filmových představení projektem Kino bez bariér. S tím je spojený i doprovodný program, v němž dnes létali mladí akrobaté vzduchem nad překážkami i nad hlavami handicapovaných návštěvníků festivalu. Jak dnes řekla ČTK koordinátorka projektu Jana Gabrielová, vozíčkáři využívají z Kina bez bariér nejvíce možnost získání vstupenek na filmy zdarma pro sebe i doprovod, letos jich bylo v první polovině festivalu 45.

„Pro nás je nejlepší hodně členitá architektura, schody, zídky, římsy nebo zábradlí. A vlastně paradoxně i bezbariérové nájezdy pro vozíčky a kočárky nás opravdu baví, skáče se po nich skvěle. V Karlových Varech je prostředí pro parkour hodně dobré,“ řekl jeden z vystupujících parkouristů.

Trojice mladých mužů z pražské parkourové skupiny In Motion předvedla exhibici mezi sloupy a prameny na Mlýnské kolonádě. Skákali přemety a salta přes dřevěné překážky. Po rozcvičení si troufli i na větší vzdálenosti mezi jednotlivými skoky. Nakonec vyměnili překážky za dobrovolníky na vozíčku z publika. Vrcholným skokem exhibice by přelet přes trojici vozíčkářů a jednoho spolupracujícího parkourové skupiny.

Projekt Kino bez bariér podporuje 20 let imobilní návštěvníky festivalu, třeba volnými vstupenkami. Podle Gabrielové vozíčkáři mají v Karlových Varech zajištěnou dopravu na filmová představení, vyhrazená místa na projekcích a u Thermalu mají vyhrazená parkovací stání. Projekt pomáhá například i s orientací ve festivalovém dění.

V loňském roce bylo doprovodným programem spojeným s Kinem bez bariér taneční vystoupení s vozíčkáři.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.