Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 21:03

Karlovy Vary – Beata Parkanová a Martin Finger, kteří před dvěma lety získali v Karlových Varech hlavní ceny za režii a nejlepšího herce za snímek Slovo, se dnes na festival vrátili s novým snímkem Světýlka. Po filmech Chvilky a Slovo jde o jejich třetí společný projekt. Světýlka jsou druhým tuzemským zástupcem v hlavní soutěži letošního festivalu. Jako první v neděli uvedl svůj celovečerní debut Mord Adam Martinec.

„Snímek Světýlka byl pro mě ještě více emocionální než naše předchozí filmy s režisérkou Parkanovou. Je to asi hodně dáno tím, že hlavní roli hraje malá holčička. Protože ten svět dospělých a dospívajících, který byl předtím prezentovaný v Beatiných filmech, je nyní odvyprávěný optikou malé holčičky. A mě děti vždycky, zvláště když mají nějaké soužení, rozteskňují a hrábnou do mé duše. V těchto silných emocích jsou Světýlka přenosnější,“ řekl ČTK Finger.

Světýlka jsou podle režisérky Parkanové něžným vyprávěním o křehkých a podstatných věcech, které se dějí v jedné rodině a plně dopadají na holčičku Amálku. Neskrývá, že děj má částečně autobiografické prvky.

Film v česko-slovenské produkci se natáčel na jižní Moravě a na Slovensku. Vedle Fingera ve snímku Světýlka hraje také Elizaveta Maximová a Marek Geišberg. Výraznou postavu babičky ztvárnila Veronika Žilková.

„Role babičky je energetickým tahounem filmu, potřebovala jsem ráznou, temperamentní, ale přitom velmi pečující postavu. Našla jsem ji ve Veronice Žilkové,“ sdělila Parkanová. Amálku ztvárnila Mia Bankó. Produkce kvůli ní spustila natáčení, přestože ještě neměla pohromadě všechny finance na vznik filmu.

„Mia je prostě Amálka, pokud bychom čekali, vyrostla by nám. Přesvědčení nás všech, že ten film musíme udělat s Miou, převážilo nad producentskou opatrností, kdy jsme v jeden čas řešili problémy financování jak z důvodu zvyšování nákladů, zmrazení filmových pobídek, tak vynucené pozastavení schvalování filmových projektů Českou televizí,“ vysvětlil producent filmu Vojtěch Frič.

Film je vyprávěný očima dítěte, často jsou z herců vidět jen nohy, sukně nebo ruce. „Neubral jsem ani trošičku ve svém herectví, ale natáčíte třeba celý den a vidíte, že kamera míří jenom na vaše kolena. Ale stejně víte, že když byste to náhodou nějak podcenil, tak by to v tom hlase bylo slyšet. Ale mohl jsem si oddychnout, že kdybych třeba večer předtím někde dostal do zubů, tak by to nebylo vidět,“ podotkl Finger.

Scenáristka, režisérka a spisovatelka Parkanová v roce 2015 absolvovala na pražské FAMU. Dříve než se začala věnovat filmu, vyšla její literární prvotina Moje vtipný peklo, na kterou navázaly další tituly včetně knížek pro děti. Jejím autorským celovečerním debutem byl v roce 2018 film Chvilky.

Podíl.
Exit mobile version