Aktual.: 18.09.2024 21:48

Pardubice – Hokejisté Pardubic vstoupili vítězně do nového ročníku hokejové extraligy a v utkání 1. kola vyhráli nad Kladnem 5:1. O góly Pardubic se podělili hráči z první a druhé útočné formace. Dvakrát se prosadil Martin Kaut, který si navíc připsal i asistenci. Další útočník Roman Červenka ozdobil svůj návrat do české extraligy po osmi letech dvěma přihrávkami. U jediné branky Rytířů asistoval dvaapadesátiletý majitel klubu Jaromír Jágr.

Diváci v Pardubicích před utkáním ještě jednou tleskali mistrům světa z letošního roku. Trojici v dresu Dynama ve složení Červenka, Sedlák a Hájek gratulovali na ledě členové legendární formace Martinec – Novák – Šťastný.

Pak už domácí tým zahájil nový extraligový ročník proti Kladnu, v jehož sestavě nechyběl už od úvodu sezony Jágr. Právě hrající majitel Rytířů byl u slibného úvodu svého týmu, po závaru v 5. minutě ale Willa nepřekonal. O pár chvil později udeřili Pardubičtí, když Sedlák zakončil výjezd před branku ideální přihrávkou na Smejkala, jenž vstřelil první gól zápasu. Početní výhody na obou stranách nebyly využity, až v 19. minutě našel Radil Kousala, který sám před Brízgalou nezaváhal a zvýšil na 2:0.

Ve druhé třetině byla převaha Dynama už znatelnější. Další přesný zásah nejprve přidal Kaut, jehož v prostoru kruhu našel Kousal. O dvě minuty později pak zblízka zakončil kapitán Sedlák, Pardubice už vedly 4:0. Nic na tom nezměnila ani příležitost Kladna, v níž se objevil Pytlík.

Rytíři se prosadili ve třetí třetině, když se po souhře v přesilovce a následné dorážce prosadil Filip. Ve 47. minutě byli vyloučeni současně dva hráči Kladna. Východočeši hráli dvojnásobnou přesilovku, kterou po minutě využil přesnou trefou Kaut.

Hlasy trenérů po utkání:

Marek Zadina (Pardubice): „Prvních pět minut zápasu byl soupeř aktivnější a lépe bruslil. Na nás asi padlo určité očekávání, ale postupně jsme se zlepšovali a přebírali iniciativu. První třetinu jsme vyhráli 2:0, to nás zklidnilo. Začali jsme hrát hokej, jaký si představujeme. Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas.“

David Čermák (Kladno): „Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, a to se nám podle mě povedlo. Bohužel jsme z tlaku a šancí nevytěžili vedení. Když se potom Pardubice dostaly do vedení 2:0, tak se uklidnily a prokázaly svoji kvalitu. A už nás vlastně nepustily do hry.“

HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Smejkal (L. Sedlák, Červenka), 19. R. Kousal (Radil, M. Kaut), 29. M. Kaut (R. Kousal, Šustr), 31. L. Sedlák (Červenka), 48. M. Kaut (Čerešňák) – 43. Filip (Jágr, Pytlík). Rozhodčí: Hribik, Pilný – Hynek, J. Svoboda. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 9982.

Pardubice: Will – Hájek, Čerešňák, T. Dvořák, Šustr, Vála, D. Musil, Michal Houdek – Smejkal, L. Sedlák, Červenka – Radil, R. Kousal, M. Kaut – Paulovič, T. Zohorna, Herčík – Mandát, Poulíček, Vondráček. Trenér: Zadina.

Kladno: Brízgala – Mendel, Ticháček, Šenkeřík, Pietroniro, Hanousek, Nemčík, R. Jeřábek – M. Procházka, Hults, Tralmaks – Jarůšek, Melka, Smoleňák – Jágr, Filip, Pytlík – S. Redlich, O. Bláha, J. Strnad – P. Straka. Trenér: Čermák.

Podíl.