Komerční prezentace Aktual.: 17.09.2024 15:09

Praha – Atraktivní start do extraligového ročníku čeká ve středu hokejisty Pardubic. Dynamo, které je hlavním favoritem na zisk mistrovského titulu, vyzve doma Kladno, v jehož sestavě by neměl chybět legendární útočník Jaromír Jágr. Hrající majitel Kladna ohlásil, že půjde o jeho poslední sezonu kariéry. Na programu je i dalších pět utkání 1. kola. Litvínov změří síly s Hradcem Králové, Brno čeká duel proti Liberci. Pět klubů vstoupí do sezony s novými trenéry. Zápas mezi Spartou a Třincem se předehrává už dnes.

Pardubice vstoupí do sezony v roli obhájce Poháru Jaroslava Pouzara pro nejlepší tým základní části a také jako poražený finalista, jemuž titul ve finále proti Třinci proklouzl mezi prsty. „Všichni už se těšíme na 18. září, až to vypukne a odstartujeme extraligu. Úvodní zápas navíc okoření souboj dvou legend českého hokeje mezi Červenkou a Jágrem. Přijde určitě plný dům, více si na startu extraligy asi nemůžeme přát,“ uvedl kouč Východočechů Marek Zadina.

Kladno, na jehož střídačku se vrátil David Čermák, bude usilovat o to, aby počtvrté za sebou nemuselo do baráže proti vítězi první ligy. Přípravu dvaapadesátiletého Jágra narušilo zranění stehenního svalu, ale při čtvrteční generálce proti Liberci (5:4) už byl zpátky v sestavě.

Vedle tří kolosů Pardubic, Třince a Sparty se mezi nejlepší kvarteto prodral na jaře Litvínov. „Určitě všichni sledují, jak do extraligy přichází lepší a lepší hráči. Zopakovat čtvrté místo bude obtížné, ale chceme se o to pokusit. Základem bude postoupit do play off, držet si konstantní výkony a tradičním cílem bude i stabilizovat výkony doma,“ řekl trenér Karel Mlejnek.

Hradec Králové prošel poměrně velkou obměnou kádru. „Malinko jsme na to museli zareagovat a některé věci v našem systému trošku upravit, ale já věřím, že pořád budeme ten soudržný Mountfield, který je nepříjemný pro každého soupeře. Právě pracovitost a soudržnost by nás měly zdobit především,“ prohlásil hlavní kouč Tomáš Martinec.

Zajímavá prověrka čeká na prahu nového ročníku i Brno, jež naposledy postoupilo do semifinále v roce 2019. V duelu s Bílými Tygry, kteří by měli rovněž patřit mezi týmy, které budou nejblíže triu favoritů, se Kometa představí pod vedením nového trenéra Kamila Pokorného. „Naším prvním cílem bude jasně postoupit do play off, pak začne nová soutěž a uvidí se,“ podotkl Pokorný.

„Chtěli bychom otravovat tu nejsilnější trojici. Nemůžeme jim konkurovat šířkou a kvalitou kádru, ale pro celou extraligu bude motivací tyhle tři velikány porazit. Jediná cesta je být na ně nachystaný, dodržovat všechna pravidla ve hře a také ta interní systémová,“ uvedl liberecký trenér Filip Pešán.

České Budějovice byly v posledním play off jedinou výhru od semifinále. „Když už se člověk podíval do čtvrtfinále, bylo by určitě hezké podívat se zase alespoň o krok výš. Ale já jsem zvyklý držet se radši při zemi. My uděláme každopádně všechno pro to, aby naše cesta byla co nejdelší. Budeme jezdit po zadku,“ uvedl trenér Ladislav Čihák. „Karlovy Vary před sezonou posílily stejně jako všichni ostatní. Jde o velmi nepříjemného, bruslivého, agresivního soupeře. Musíme si na to dát pozor, bude to o naší kvalitě,“ dodal Čihák na adresu prvního soupeře.

Karlovy Vary povede poprvé v boji o extraligové body kouč Pavel Patera. „Přípravné zápasy nám ukázaly, na čem je třeba ještě zapracovat, obecně dobré i špatné věci. Hodně jsme pracovali na kondici a na systému. Čeká nás ještě hodně práce a do sezony půjdeme s pokorou. S pracovní morálkou hráčů jsme ale spokojeni. Hráči tvrdě pracovali a věříme, že od toho se můžeme odrazit,“ řekl Patera.

Bitvu dvou celků s novými šéfy střídaček nabídne také zápas v Ostravě, kde Vítkovice pod vedením Davida Bruka hostí Plzeň, kterou převzal Josef Jandač. „Tým vypadá dobře. V samotné sezoně ale budeme postupovat zápas od zápasu,“ uvedl Bruk.

„Poslední dvě sezony byly špatné, nyní si přeji zcela něco jiného. Pro nás bude strašně důležitý začátek soutěže, kluci musí získat sebevědomí, aby byl klid. Nesmí být hned zkraje nějaký stres, přál bych si být v klidném středu tabulky,“ uvedl si spolumajitel a sportovní manažer plzeňského klubu Martin Straka.

Podobné ambice má i Mladá Boleslav která pod sebou nechala v základní části minulého ročníku pouze Kladno. Prvním soupeřem Bruslařů bude Olomouc. „Bude hlavní, aby se nám vydařil začátek sezony,“ řekl trenér Richard Král.

„Naše příprava proběhla velmi dobře, a to i výsledkově. Hlavně jsme měli ale čas a prostor, aby se chlapci rozběhli na ten těžký začátek. Myslím si, že máme velmi dobře připravené mužstvo. Ve středu nám to začíná a věřím, že budeme mít dobrý start,“ konstatoval asistent trenéra Róbert Petrovický.

Statistické údaje před zápasy 1. kola hokejové extraligy

Banes Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary.

Začátek: 17:30.

Bilance výsledků v přípravě:

České Budějovice: 9 zápasů – 5 výher – 0 výher v prodloužení nebo po samostatných nájezdech – 2 prohry v prodloužení nebo po samostatných nájezdech – 2 prohry.

Karlovy Vary: 9 – 4 – 0 – 2 – 3.

Zajímavosti:

– Na lavičce Karlových Varů si odbydou soutěžní premiéru hlavní trenér Pavel Patera s asistentem Davidem Moravcem.

– České Budějovice v závěru přípravy po sérii tří výher (nad Eisbären Berlín a dvakrát Lincem) ve čtvrtek prohrály v generálce v Soběslavi s Plzní 2:3 v prodloužení.

– Karlovy Vary prohrály tři z posledních čtyř přípravných duelů, naposledy minulé úterý v Mladé Boleslavi 2:4.

– Jan Ordoš oslaví ve středu 28. narozeniny a dalšímu útočníkovi Motoru Lukáši Pechovi bude ve čtvrtek 41 let. Obránce David Moravec z Karlových Varů má ve středu 21. narozeniny.

– Motor, který se utkal s Energií letos v březnu v předkole play off a vyhrál 3:0 na zápasy, zvítězil ve vzájemných duelech pětkrát za sebou.

BK Mladá Boleslav – HC Olomouc.

Začátek: 17:30.

Bilance výsledků v přípravě:

Mladá Boleslav: 7 – 4 – 0 – 0 – 3.

Olomouc: 8 – 6 – 0 – 0 – 2.

Zajímavosti:

– Mladá Boleslav v přípravě střídala pravidelně výhru s porážkou a v generálce dosáhla na čtvrté vítězství ze sedmi utkání.

– Olomouc v testovacím období vyhrála šest z osmi utkání, ale v generálce minulé úterý podlehla na ledě Komety Brno 0:3.

– Hanáci vyhráli šest z posledních devíti vzájemných soubojů.

– Obránce Karel Křepelka z Mladé Boleslavi dnes slaví 21. narozeniny.

– Brankář Matěj Machovský z Olomouce může odchytat 400. zápas v extralize.

HC Vítkovice Ridera – HC Škoda Plzeň.

Začátek: 17:30.

Bilance výsledků v přípravě:

Vítkovice: 8 – 5 – 0 – 1 – 2.

Plzeň: 9 – 6 – 2 – 0 – 1.

Zajímavosti:

– Na střídačce Vítkovic bude v soutěžním utkání debutovat hlavní kouč David Bruk a asistent Vlastimil Wojnar.

– Bývalý trenér reprezentace Josef Jandač se vrací do extraligy po dvou letech, naposledy vedl do koce sezony 2021/22 Spartu. Plzeň bude jeho pátým působištěm v domácí nejvyšší soutěži po Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Spartě.

– Vítkovice v přípravě vyhrály tři z posledních čtyř utkání a v posledním testu minulý týden v úterý zvítězily na ledě prvoligového šampiona Vsetína 5:1.

– Plzeň si v přípravě připsala šest výher za sebou a prohrála jediný z devíti duelů.

– Vítkovice ve vzájemných duelech po sérii tří porážek naposledy vyhrály 1:0.

– Forvard Dominik Simon z Plzně může sehrát 200. zápas v extralize.

– Útočník Petr Hauser z Plzně ve čtvrtek oslaví 21. narozeniny.

HC Verva Litvínov – Mountfield Hradec Králové.

Začátek: 17:30.

Bilance výsledků v přípravě:

Litvínov: 8 – 3 – 1 – 1 – 3.

Hradec Králové: 8 – 5 – 0 – 1 – 2.

Zajímavosti:

– Litvínov prohrál čtyři z posledních pěti přípravných zápasů, naposledy nastoupil 8. září ve finále turnaje v Drážďanech a podlehl Düsseldorfu 1:4.

– Hradec Králové v testovacím období prohrál pět z osmi duelů, v generálce minulé pondělí podlehl doma Ingolstadtu 2:3 v prodloužení.

– Mountfield vyhrál pět z posledních sedmi vzájemných zápasů.

HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec.

Začátek: 18:00.

Bilance výsledků vpřípravě:

Brno: 8 – 3 – 0 – 1 – 4.

Liberec: 6 – 1 – 1 – 0 – 4.

Zajímavosti:

– Kometa v přípravě po sérii tří porážek na závěr dvakrát vyhrála. Porazila doma Slovan Bratislava 5:0 a minulé úterý i v generálce Olomouc 3:0. Obě čistá konta udržel Michal Postava, letní posila z prvoligového Přerova.

– Liberec v testovacím období prohrál čtyři ze šesti utkání. Hrál také 30. srpna na soustředění ve Švýcarsku s Ajoie a duel byl při vedení Bílých Tygrů 1:0 ve druhé třetině předčasně ukončen pro mlhu. Na závěr přípravy prohrál Liberce dvakrát s Kladnem – nejdříve doma 3:5 a ve čtvrtek venku 4:5.

– Kometa vyhrála ve vzájemných zápasech pětkrát za sebou a neztratila ani bod. Liberec předtím zvítězil čtyřikrát v řadě.

HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno.

Začátek: 18:00.

Bilance výsledků v přípravě (včetně Ligy mistrů):

Pardubice: 7 – 3 – 1 – 1 – 2.

Kladno: 9 – 6 – 0 – 1 – 2.

Zajímavosti:

– Na střídačku Kladna se vrací po dvou letech hlavní kouč David Čermák, který mezitím působil v Českých Budějovicích a u reprezentační osmnáctky. Tu vede nadále. Premiéru si prožijí jeho asistenti Václav Skuhravý a Petr Svoboda.

– Pardubice mají za sebou čtyři zápasy v Lize mistrů. Po domácích výhrách nad Fehérvárem 7:0 a Tapparou Tampere 5:1 prohráli v pátek v Berlíně s Eisbären 2:3 po sam. nájezdech a v neděli na ledě Straubingu 2:3.

– Kladno zakončilo testovací období třemi výhrami.

– Dynamo porazilo Rytíře ve vzájemných zápasech osmkrát za sebou a ztratilo jediný bod. Kladno uspělo naposledy 25. února 2022, kdy vyhrálo doma 3:1.

Podíl.
Exit mobile version