Aktual.: 4.10.2024 21:22

Pardubice – Hokejisté Pardubic v utkání 8. kola extraligy zdolali Litvínov 3:1 a po dvou prohrách v řadě opět vyhráli. Hráči Vervy naopak poprvé v sezoně nebodovali, i nadále ale vedou tabulku. Před svým dnešním přemožitelem mají náskok pěti bodů. O výhře Dynama rozhodl ve 49. minutě útočník Lukáš Radil, poslední slovo měl při power play soupeře Martin Kaut.

V sestavě Dynama stále chyběl zraněný Sedlák a potrestaný Kousal, všechny útočné formace nastoupily v pozměněném složení. V největších šancích Dynama první třetiny se objevil kapitán Červenka. Už ve 4. minutě jel po přihrávce Pauloviče sám na brankáře Zajíčka, který zasáhl. O něco později byl Červenka v další příležitosti, ale bezbrankový stav trval dál. Nic na tom nezměnila ani úvodní přesilovka, kterou Dynamo nevyužilo.

Hned na začátku druhé třetiny mohli otevřít skóre hosté, ale Koblasovu pohotovou střelu Will zneškodnil. O pár minut později minul pardubický Vondráček odkrytou branku na druhé straně. První přesná trefa přišla v polovině utkání, kdy z poloviny hřiště ujel útočník Pekař a překonal Willa.

Pardubická odpověď následovala o dvě minuty později. V útočném pásmu Kaut posunul puk na obránce Šustra, který prostřelil vše před sebou. Oba týmy si ještě ve druhé třetině zahrály v početní výhodě, ale nerozhodný stav trval dál.

Domácí si udržovali střeleckou převahu a ve 49. minutě se dostali do vedení. Těsně po vypršení pardubické přesilovky našel Zohorna volného Radila, který z úhlu zamířil přesně do odkryté branky.

Následovala další vyloučení, nejprve hráli v oslabení Východočeši a potom hráči Vervy. Přesto se do šance dostal Polášek, kterého vychytal Will. Pardubičtí zvládli dramatickou koncovku zápasu, kdy hráli hosté bez brankáře, a získali tříbodové vítězství.

Hlasy trenérů po utkání:

Václav Kočí (Pardubice): „Začátek jsme měli velice dobrý, vypracovali jsme si příležitosti. Úvod druhé třetiny naopak patřil soupeři. Rozhodla až poslední část hry, kdy jsme byli úspěšnější po konci přesilovky. Soupeř se ale nevzdal a ještě za stavu 2:1 hrozil. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Především nás potěšilo, že jsme měli jen dva vyloučené, od toho se pak zápas taky odvíjí.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Myslím, že Pardubice dnes byly v prvním třetině lepším týmem, Roman Červenka měl dvě tutové příležitosti. My jsme zuby nehty uhlídali bezbrankový stav. Ve druhé třetině jsme se vzchopili. Utkání rozhodla naše chyba na kotouči, po které jsme šli do oslabení. A krátce po něm soupeř zápas rozhodl.“

HC Dynamo Pardubice – HC Verva Litvínov 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 32. Šustr (M. Kaut), 49. Radil (T. Zohorna, Herčík), 59. M. Kaut (Smejkal) – 30. Pekař (D. Kaše). Rozhodčí: Pražák, Květoň – Klouček, Šimánek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 9892.

Sestavy:

Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Šustr, T. Dvořák, Hájek, Vála, Houdek – Radil, Paulovič, Červenka – M. Kaut, T. Zohorna, Smejkal – Vondráček, Mandát, Lichtag – Herčík, Poulíček, Macek. Trenér: Zadina.

Litvínov: Zajíček – Baláž, Zile, McIsaac, Polášek, D. Zeman, Czuczman, Gajdoš – Sandberg, M. Sukeľ, Koblasa – Pekař, D. Kaše, Hlava – Jícha, Gut, Jurčík – Havelka, Vopelka, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Podíl.