Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 17:22

Praha – Hokejový útočník Ondřej Palát si duely NHL v Praze v dresu New Jersey proti Buffalu plní další sen. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru z let 2020 a 2021 s Tampou Bay přidal v květnu v O2 areně do sbírky úspěchů zlatou medaili na domácím mistrovství světa. Teď chce třiatřicetiletý rodák z Frýdku-Místku v metropoli nastartovat sezonu, která pro něj i pro tým bude podobně úspěšná, jaké prožíval v barvách Lightning. Řekl to v rozhovoru s novináři. První kroky mohou Devils udělat v pátek a v sobotu proti Sabres.

„Je to takové klišé, že chytnout začátek je jedna z nejdůležitějších věcí. My se na to budeme soustředit a snad vyhrajeme. Ambice jsou udělat play off. Máme na to tým a také nové hráče, kteří nám pomůžou se tam dostat. Já chci mít taky lepší sezonu než ty dvě předchozí a chci zůstat zdravý,“ řekl Palát.

Na pobyt v Praze se těšil a maximálně si ho užívá. „Je to super. Přijeli jsme už v pondělí, měli jsme hned trénink a včera volno. Kluci si prošli město, měli jsme týmovou večeři. Společný program byl až tam, jinak se kluci po skupinkách procházeli po Praze. Bylo hezky, takže si to užili,“ popsal Palát. Spoluhráčům dával tipy. „Říkal jsem jim, ať si projdou centrum. Jinak nic, pár restaurací a barů, kam si můžou zajít na pivo.“

Kabinu Sparty a potažmo české reprezentace z mistrovství světa dostalo v O2 areně Buffalo. „Trošku mě to mrzí, myslel jsem, že ji budeme mít, takže škoda. Ale máme samozřejmě taky velkou šatnu, takže je to asi úplně jedno,“ prohlásil Palát.

V týmu má švýcarské spoluhráče Jonase Siegenthalera a Nica Hischera, kteří museli ve finále šampionátu strávit porážku s českým týmem. „To už je asi za námi, prvních pár dnů po příletu do Jersey jsme se se Švýcary trošku zasmáli nad finále, ale už to teď neřešíme,“ řekl.

Oba aktéři v pondělí a dnes ještě trénovali v Icerinku ve Strašnicích. Ve čtvrtek už se budu připravovat v O2 areně, kde mají zázemí. „Nejnáročnější jsou přejezdy, jak se tady musíte obléct a jet autobusem tam. Tréninky už byly super, i dneska jsme měli dobrý. Pomalu už se připravujeme na páteční zápas. Zítra už konečně budeme trénovat tady,“ pochvaloval si Palát.

Výjimečné budou duely pro staronového kouče Buffala Lindyho Ruffa, který minulé čtyři sezony vedl Devils. „Pro Lindyho to bude důležitý zápas, bude hrát proti své bývalé organizaci. To samé pro nás, chceme je porazit. S Lindym jsem se tady nepotkal, ale určitě bych ho rád viděl. Je to super chlap, určitě seděl někde na pivu, jak ho znám,“ uvedl Palát.

Představení New Jersey si nenechává ujít ani klubová legenda Patrik Eliáš, jehož číslo 26 Devils slavnostně vyřadili. „Páťa pracuje teď pro Slavii, takže je tady. Vždycky přijde pozdravit kluky a mě. Moc se v klubu nezapojuje. V minulých letech létal do Jersey, tam se bavil s trenéry a tak,“ podotkl Palát.

Nemyslí si, že by v zápasech hrálo velkou roli, že Ruff zná tým a řada hráčů New Jersey zase jeho. „My zase máme nového trenéra, který dal trošku jinačí systém a jinačí detaily do toho. Dá se říct, že všechny týmy hrajou v NHL hodně podobně,“ porovnával Palát.

Z nového kouče Devils Sheldona Keefeho má také dobrý pocit. „Určitě je to změna. Zatím je to super. Výborně komunikuje, jeho tréninky mají tempo, každé cvičení je k nějaké fázi hry. Je hodně založení útoku a tak dále,“ konstatoval Palát.

S Tampou Bay si zahrál v roce 2019 rovněž zápasy v Evropě a bylo to také proti Buffalu ve Stockholmu. Sám z předchozích čtyř akcí NHL v Praze více zaznamenal až to poslední před dvěma roky mezi San Jose a Nashvillem. „Nějak moc jsem to neřešil, první co, tak Herlíka (Tomáše Hertla) se San Jose, jinak moc ne,“ přiznal.

Tampa Bay, jeho dlouholeté působiště, se představila v Praze jako první v roce 2008. Palát v jejím dresu debutoval v NHL až v sezoně 2012/13. „To mi řekl kdysi Stamkos, že tu byl s Tampou a že se mu tu hrozně líbilo,“ popsal zážitky bývalého kapitána Lightning, který letos poprvé změnil dres a bude hrát za Nashville.

Jakmile se ale týká vystoupení v Praze Paláta osobně, je to velký zážitek. „Určitě je to další splněný sen, ať už to je Stanley Cup, zlatá medaile a tohle je zase další krok v kariéře, na který budu vzpomínat, že se to nepovede každému. Takže se na to určitě těším a je to úžasné,“ usmíval se Palát.

Znovu sháněl vstupenky do O2 arény podobně jako na květnovém šampionátu. „Víc jich asi při mistrovství světa. Nebudu lhát, lístky nejsou úplně nejlevnější. Jsou drahé, ale rodinu a kamarády tady mám a těším se na to,“ dodal Palát.

Podíl.
Exit mobile version