Silně krvácející ukrajinský voják Dmytro už věřil jen na zázrak. S pěti střelami v těle zariskoval, aniž by tušil, zda nepřivolává ruského agresora.




1:26

Krvácející voják čekal na nevyhnutelné. Život si zachránil riskantním rozhodnutím. | Video: Aktuálně.cz/X/WarTranslated (Dmitri)

Ukrajinského vojáka postřelili Rusové při potyčce poblíž zdecimovaného města Avdijivka na východě Ukrajiny, když opouštěl se spolubojovníky pozice. Jednalo se pravděpodobně o okolí vesnice Krasnohorivka. 

Zcela sám se krvácející Dmytro odplazil pod vegetaci a poskytl si první pomoc. Obvazy a škrtidla ale jen oddalovaly nevyhnutelné. „Měl jsem problémy, takže jsem doufal v zázrak, že mě najdou,“ popsal později Dmytro.

Věděl, že brzy vykrvácí, věděl ale také, že bojiště se hemží drony. „Stal se zázrak, jeden se ke mně přiblížil. Věděl jsem, že na bojišti je mnoho našich (dronů) i ruských,“ vzpomínal Dmytro.

Sázka byla padesát na padesát. Pokud by prozradil místo svého úkrytu ruskému průzkumnému dronu, mohla posádka přivolat dron s výbušninou – nebo dělostřelectvo.

Dmytrův pokus zachránit si rychle unikající život popsala na sociální síti Telegram ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda, která přiložila i video z průzkumného dronu. „Nejprve ukázal na hodinky, aby tím naznačil, že čas běží. Poté vytáhl vojenský průkaz, čímž dokázal, že není nepřítel,“ popsala brigáda, jak Dmytro s operátorem dronu komunikoval.

Posádka ukrajinského dronu zprávu pochopila a pomohla zorganizovat záchrannou misi. „O hodinu později mě přijel evakuovat Bradley,“ zavzpomínal Dmytro. Dva vojáci vyskočili, aby pomohli vtáhnout kolegu do vozidla. „Odvezli mě, poskytli mi první pomoc,“ řekl tehdy těžce zraněný voják, který se momentálně léčí v nemocnici.

Brigáda tvrdí, že je jediným ukrajinským provozovatelem bojových vozidel pěchoty M-2 Bradley americké výroby. Podle ní jsou rychlá, prostorná a dobře chráněná a často je vysílají k záchraně obklíčených pěšáků a k vyzvednutí zraněných z frontových pozic.

Odvážná záchranná akce je jen poslední připomínkou toho, proč má 47. mechanizovaná brigáda své M-2 tak ráda a proč Spojené státy v rámci nedávné pomoci poslaly dalších asi 100 kusů, které nahradí zhruba 40 vozů Bradley, o které Ukrajinci přišli z původní zásilky 200 kusů, napsala brigáda na sociální síti Telegram.

„Prosím, pošlete jakoukoli sra*ku.“ Zoufalí Rusové prosí civilisty o nezvyklou zbraň. (Celý článek s videem zde)

„Prosím, pomozte nám opakovacími brokovnicemi. Hodí se jakákoli sra*ka,“ žádají zoufalí Rusové z fronty. Zbraň funguje proti smrtícím dronům. | Video: Aktuálně.cz/X/DanielR33187703/gabrielhaynes/WarTranslated (Dmitri)/sambendett

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.