Rusové útočí v Charkovské oblasti malými skupinami pěchoty a snaží se opevnit v pozicích, které od pátku dobyli. Podle dostupných zpráv, potvrzených ukrajinskými zdroji, dosáhli severních částí města Vovčansk, ležícího pět kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

Ve městě, které mělo před válkou zhruba 17 tisíc obyvatel, jich zůstaly jen stovky. Ostatní už odešli dříve nebo je ukrajinská armáda evakuovala v uplynulých dnech. Rusové zřejmě obsadili na severním okraji Vovčansku několik továren a skladišť s cílem zachytit se v zástavbě.

„Obsadili komplex místního masokombinátu a už se odehrávaly boje i v ulicích města. Získali možnosti úkrytu a budování pozic, ze kterých se mohou posouvat dál. Ale ukrajinská armáda už také vyslala do Vovčansku posily. Rusům se nepodaří město rychle dobýt, očekávám tvrdé pouliční boje,“ uvedl na svém kanálu na YouTube ukrajinský válečný novinář Jurij Butusov, který se pohybuje přímo na frontě.

Rusové nasadili do pozemní ofenzivy v Charkovské oblasti přibližně padesát tisíc mužů, jejich výpad bude vázat ukrajinské síly přesunuté z východního úseku fronty. Rychlé ruské dobytí několika pohraničních vesnic dávají Ukrajinci do souvislosti s tím, že v této oblasti přímo na hranici nedává smysl budovat obrannou linii právě kvůli těsné blízkosti ruského území.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov v komentáři pro deník The New York Times napsal, že Rusko se rozhodlo udeřit nyní, aby ještě využilo nedostatku munice a zbraní na straně Ukrajiny, než na frontovou linii a bojiště dorazí zbraně v rámci americké pomoci v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Očekává také, že se Rusové pokusí překročit hranici a zaútočit v Sumské oblasti, která leží západně od Charkovské.

Zatím klid

V samotném Charkově – druhém největším městě Ukrajiny – se zatím podle tamních obyvatel v souvislosti s novou ruskou ofenzivou nic mimořádného neděje. Na dotaz Aktuálně.cz to uvedla obyvatelka Charkova Natalja Zubarová, která žije v centru města. „Zatím je vše tak, jak bylo dosud. V nadsázce bych řekla, že lidé, co se dívají na oblohu, jsou klidnější než ti, kteří neustále hledají zprávy v mobilu,“ popsala Zubarová s tím, že v Charkově není žádná panika ani neprobíhají přípravy na evakuaci.

O hrozbě útoku na Charkov se hovořilo už v dubnu po smrtících raketových útocích | Video: Reuters

Pád města by pro Ukrajinu znamenal obrovskou ránu, v neposlední řadě i psychologickou. Zatím to však vypadá, že městu bezprostředně nebezpečí nehrozí. Rusové nemají dost vojáků a techniky k jeho obklíčení. Získání pozic severně a východně od města ale může usnadnit takovou ofenzivu v budoucnosti. „Teď Charkov ohrožen není. Ruským cílem je vázat naše rezervy a posily. Podařilo se jim vtrhnout k Vovčansku, protože tam naše obrana byla slabá,“ prohlásil Butusov.

Okupanti se pokusili Charkov obsadit bleskovým úderem v prvních dnech invaze v únoru a březnu 2022, obránci ale útoky odrazili a jednu kolonu, která pronikla do města, rozstříleli a zlikvidovali. Rusové pak dělostřelectvem zničili severní část Charkova, hlavně panelákové předměstí Saltivka.

Demoralizace společnosti

V Moskvě jsou si vědomi toho, že Charkov je důležitým místem pro Ukrajince. Zástupce ruských okupantů na Ukrajině a představitel takzvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin před třemi dny v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti prohlásil, že „je třeba osvobodit všechna ruská města spojená historicky s Ruskem – Charkov, Oděsu, Sumy a Dněpropetrovsk (město nyní nese název Dnipro, Rusové ho ale nazývají postaru – pozn. red.)„.

Historik Alexandr Sytin z Ruského institutu strategických studií minulý měsíc v televizní debatě ve státní televizi prohlásil, že Charkov musí Rusko získat i za cenu jeho zničení. „Musíme ho bombardovat, protože toto město pro Ukrajince mnoho znamená. Ne ve smyslu vojenské důležitosti, ale z hlediska morálky. Dobytí nebo zničení Charkova bude mít velký dopad na ukrajinskou společnost, demoralizuje ji. Musíme zničit jejich vůli bránit se co nejtvrdším způsobem,“ uvedl Sytin.

Major ukrajinské armády Oleksij Hetmaň v dubnu v rozhovoru pro Aktuálně.cz ale uvedl, že nemá velký význam spekulovat nad tím, jaké město nebo oblast chce ještě ruský vůdce Vladimir Putin získat. „Chce zničit ukrajinský stát. Nemá smysl rozjímat nad tím, jestli mu stačí Charkov, Záporoží nebo cokoliv jiného. A je jedno, co oficiálně říká, protože to jsou jen samé lži a propaganda. Chce zničit Ukrajinu jako stát a nám nezbývá než bojovat,“ řekl Hetmaň.

Video: Ruský útok na Vovčansk (13. 5. 2024)

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.