Aktual.: 21.09.2024 18:58

Teplice – Fotbalisté Ostravy v 9. kole první ligy zvítězili 3:2 v Teplicích, venku v nejvyšší soutěži triumfovali po osmi zápasech a poprvé od dubna a posunuli se na čtvrté místo neúplné tabulky. Domácí vedli po gólu Abdallaha Gninga z 34. minuty, o tři minuty později ale srovnal David Buchta a po změně stran dokonali obrat Karel Pojezný s Ewertonem. Ve čtvrté minutě nastavení už jen snížil střídající Jehor Cykalo. Severočeši jsou po sedmé porážce v ligové sezoně nadále předposlední.

Slezané zdolali dnešního soupeře v lize popáté za sebou a bodovali ve čtvrtém kole v řadě. Teplice prodloužily sérii porážek na čtyři ligové duely. „Skláři“ v nejvyšší soutěži prohráli devět z posledních deseti utkání.

Oba celky kvůli reprezentačnímu oknu a povodním nastoupily k soutěžnímu utkání po třech týdnech. Dlouhá pauza byla na hře znát, úvodní půlhodina nenabídla žádné zajímavější akce. Až ve 34. minutě Bílek našel centrem před bránou Jásira, jehož hlavičku gólman Markovič vyrazil jen ke Gningovi a ten zblízka zakončil. Senegalský útočník se trefil počtvrté v ligové sezoně, všechny zásahy si připsal v posledních pěti kolech.

Slezané dostali šanci na srovnání o tři minuty později. Cykalo, jenž v 23. minutě nahradil zraněného ligového debutanta Danihela, zfauloval na pravé straně pět metrů za pokutovým územím Šína. Buchta z úhlu zvolil místo centru do vápna překvapivý obstřel kolem dvoučlenné zdi a brankář Němeček se nestačil včas přesunout k bližší tyči. Pětadvacetiletý záložník dal první gól v ročníku nejvyšší soutěže.

Záhy mohl dokonat bleskový obrat prudkou ranou z úhlu Juroška, tentokrát byl Němeček pozorný. Ještě větší šanci měl v závěru úvodního dějství Emmer, který sám před Markovičem přestřelil.

V 52. minutě už Baník otočil skóre dalším kuriózním gólem. Němeček vysoký centr z rohu zachytil do rukavic, při dopadu ale lehce narazil do stojícího Kpoza, míč upustil a Pojezný do odkryté sítě zaznamenal snadný premiérový ligový zásah v kariéře.

Po hodině hry Tanko v samostatném úniku místo zakončení nepřesně nahrál Buchtovi, který ve skluzu střelu do brány nestlačil. Slezany neproměněná šance dlouho nemrzela. V 65. minutě si našel odražený míč Ewerton a krásným obstřelem ho poslal o tyč do sítě. Ostravský kapitán se třetím gólem v ligové sezoně osamostatnil v čele týmové tabulky střelců.

Otřesení „Skláři“ se už nezmohli na větší odpor. Tlak si vytvořili až v nastavení a v poslední minutě si připsal první ligovou branku výstavní střelou zpoza vápna Cykalo, na zvrat už ale nezbyl domácím čas. Ostrava vyhrála na teplických Stínadlech v lize počtvrté za sebou.

Hlasy trenérů po utkání:

Zdenko Frťala (Teplice): „Dnes nás stály body chyby v ofenzivě i defenzivě. Udělali jsme dvě hrubé chyby vzadu, za stavu 1:1 ale měl Emmer stoprocentní šanci, tam se lámal chleba. U druhého gólu si nemyslím, že by chybovali rozhodčí. Němeček měl míč v držení a odskočil mu od hlavy soupeře, vůbec nezpochybňuji rozhodnutí sudích. Naše víra ve vlastní schopnosti opadá po obdržené brance, to je největší rozdíl mezi námi a soupeři. Mentální nastavení je špatné, teď je to hlavně o psychice kluků. Je to na nás, na trenérech, abychom s tím něco udělali. Dnes jsem od stavu 1:3 bohužel viděl odevzdaný tým. Můžeme být rádi, že jsme stav alespoň zkorigovali.“

Pavel Hapal (Ostrava): „Velká spokojenost se třemi body, nicméně zápas to pro mě ani za stavu 3:1 nebyl klidný. Kontaktní gól naštěstí přišel v době, kdy už s tím Teplice nemohly nic dělat. První půli jsme byli silní na míči, ale chyběla nám rychlost. Asi nám uškodila i třítýdenní přestávka, bylo to takové vyčkávání. Hodně nám pomohlo rychlé vyrovnání na 1:1. Nebylo to nijak nacvičené, byla to improvizace hráče, který to umí kopat. Ve druhé půli už jsme byli o hodně lepší než Teplice, mohli jsme dát i více gólů. U druhého gólu stál Kpozo otočený zády a brankáři o jeho hlavu vypadl míč z ruky. Neviděl jsem tam úmyslný kontakt s brankářem. Důležité bylo, že jsme tu situaci dohráli do konce. Je to úleva, liga je vyrovnaná a první venkovní výhra nám dá klid do další práce.“

FK Teplice – Baník Ostrava 2:3 (1:1)

Branky: 34. Gning, 90.+4 Cykalo – 37. Buchta, 52. Pojezný, 65. Ewerton. Rozhodčí: Berka – Kříž, Vlček – Zelinka (video). ŽK: Cykalo, Němeček, Mareček – Klíma. Diváci: 3741.

Teplice: Němeček – Mareček (75. Sedláček), Kričfaluši, Danihel (23. Cykalo) – Bílek, Jukl, Trubač (59. Havelka), Urbanec – Emmer (59. Horský) – Jásir (75. Čerepkai), Gning. Trenér: Frťala.

Ostrava: Markovič – Juroška, Chaluš, Pojezný, Kpozo – Buchta (82. Holzer), Rigo, Boula, Šín (88. Frydrych), Ewerton – Tanko (74. Klíma). Trenér: Hapal.

Podíl.