Komerční prezentace Aktual.: 26.10.2024 18:27

Pardubice – Fotbalisté Ostravy zvítězili ve 13. kole první ligy v Pardubicích 3:2 gólem v deváté minutě nastavení. Domácí vedli od 15. minuty díky penaltě Tomáše Zlatohlávka, hosté ale ve druhé půli otočili skóre zásluhou střídajícího Filipa Kubaly a proměněného pokutového kopu Ewertona. Za Východočechy odpověděl střídající Vojtěch Patrák, v samém závěru však rozhodl o triumfu Baníku další příchozí hráč z lavičky Matěj Šín.

Slezané vyhráli po dvou kolech a upevnili si čtvrté místo v tabulce. Pardubice šest ligových zápasů za sebou kol nezvítězily, z toho pětkrát utrpěly porážku. Na předposledním místě mají nadále šestibodový náskok před Českými Budějovicemi.

V domácí sestavě nastoupili v lize poprvé od začátku Pandula a Yahaya. Baník začal aktivně a hned si vypracoval tři rohy. Ve čtvrté minutě po centru Riga hlavičkoval Prekop do břevna a brankář Stejskal si málem srazil míč do vlastní sítě.

Pak ale hosté polevili, po necelé čtvrthodině Frydrych fauloval ve vápně Míška a teprve čtyřiadvacetiletý rozhodčí Beneš nařídil penaltu, kterou proměnil stejně starý Zlatohlávek. Pardubický útočník dal druhou branku v ligové sezoně. V závěru poločasu přízemní střelu bývalého hráče Východočechů Ewertona vyrazil Stejskal.

Slezané v úvodu druhé půle přidali a vytvořili si znovu krátce po sobě tři rohy, z nichž nic nevytěžili. Kapitán Ostravy Ewerton další ranou po zemi těsně minul. Po hodině hry Frydrych našel v šestnáctce Prekopa, jenže slovenský útočník ve velké příležitosti hlavičkoval mimo.

V 62. minutě se už hosté dočkali. Holzer nacentroval na přední tyč a Kubala po necelé minutě na trávníku vyrovnal. V lize skóroval poprvé od května. Pardubice si málem vzaly vedení zpět, Sychra se ze strany prodral až před branku, jenže Yahaya z otočky ideálně nezakončil.

V 70. minutě Šimek nedovoleně zastavil Kubalu podobně jako Frydrych v první půli Míška a hlavní sudí ihned nařídil pokutový kop. Brazilec Ewerton proti bývalému klubu nezaváhal a pátou brankou v ligové sezoně dokonal obrat.

Po standardní situaci hostující obrana v rozmezí několika sekund zblokovala tři střely domácích, poté už Východočeši po akci dvou střídajících hráčů srovnali. Krobot nacentroval do šestnáctky a Patrák zakončením z voleje ze vzduchu po necelých dvou minutách na trávníku překonal bývalého pardubického brankáře Markoviče. Asistent signalizoval ofsajd, hlavní sudí však po více než pětiminutovém přezkoumávání situace videorozhodčím verdikt změnil a gól uznal.

Duel směřoval k dělbě bodů, po vypršení osmiminutového nastavení však Kubala přistrčil míč Šínovi a ten překonal vyběhnutého Stejskala. Ostravský záložník skóroval ve druhém kole po sobě a celkově počtvrté v sezoně nejvyšší soutěže.

Ostrava bodovala posedmé z posledních osmi vzájemných ligových zápasů. Venku v lize pětkrát za sebou nenašla přemožitele, zvítězila tam ale teprve podruhé ze sedmi utkání v ročníku nejvyšší soutěže. Pardubice prohrály čtyři z posledních pěti domácích duelů.

FK Pardubice – Baník Ostrava 2:3 (1:0)

Branky: 15. Zlatohlávek z pen., 81. Patrák – 62. Kubala, 72. Ewerton z pen., 90.+9 Šín. Rozhodčí: Beneš – Hájek, Váňa – Kocourek (video). ŽK: Saňák (trenér) – Frydrych, Aririerisim. Diváci: 3326.

Sestavy:

Pardubice: Stejskal – Jindra, Lurvink, Šimek, Surzyn – Vacek, Polyák (73. Patrák) – Pandula (46. Sychra, 90.+3 Fousek), Zlatohlávek (63. Darmovzal), Míšek (73. Krobot) – Yahaya. Trenér: Saňák.

Ostrava: Markovič – Aririerisim, Frydrych, Pojezný – Buchta, Boula, Rigo (61. Šín), Holzer (90.+5 Rusnák) – Tanko (61. Kubala), Ewerton (77. Juroška) – Prekop. Trenér: Hapal.

Podíl.
Exit mobile version