Orlické Záhoří (Rychnovsko) – V Orlických horách dnes navzdory oblevě zahájil provoz nový Skiareál Orlické Záhoří. Areál od rána navštívily stovky lidí, řekli ČTK před polednem zástupci skiareálu. Ten nabízí čtyřsedačkovou lanovku o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách, sjezdovka má na délku 1650 metrů. U dolní stanice lanovky je parkoviště a zázemí pro návštěvníky. Areál je v provozu od 08:30 do 16:00.

Před dnešním polednem bylo v Orlickém Záhoří slunečno, ve stínu okolo sedmi stupňů nad nulou. „I když počasí Skiareálu Orlické Záhoří moc nepřeje a teploty jsou vysoké, tak svah je dostatečně vysněžený, upravený. Podmínky pro lyžování jsou dobré. Na sjezdovce leží okolo 80 centimetrů sněhu. Za dopoledne byla návštěvnost zhruba 400 lidí,“ řekl ČTK Jindřich Vlček ze Skiareálu Orlické Záhoří.

Vedení obce s 210 obyvateli si od nového areálu slibuje zatraktivnění této části Orlických hor, oživení obce a naplnění stávajících kapacit ubytování. Myšlenka na vybudování lyžařského areálu v Orlickém Záhoří je stará více než dvě desetiletí. „Skiareál je v provozu, podařilo se,“ řekl dnes ČTK starosta Vojtěch Špinler (nezávislí). Podle něj je v Záhoří nejdelší lanovka v české části Orlických hor. Termín plánovaného otevření areálu se přitom několikrát posouval. Vedení obce předpokládalo, že by mohl zahájit provoz koncem prosince nebo na konci ledna.

Lanovku mohou využívat také běžkaři, které vyveze na hřebeny Orlických hor. „Upozorňuji, že nevozíme a nebudeme vozit pěší turisty,“ řekl ČTK Špinler.

V této části hor na české straně hranice byl dosud hlavním nástupním místem na hřebenové běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem, kudy vede silnice Deštné – Orlické Záhoří. V zimě parkoviště u Šerlichu nestačí. Areál v Orlickém Záhoří s parkovištěm pod sjezdovkou zdarma by tak mohl Šerlichu podle starosty významně odlehčit.

Ceny jsou podobné jako v nedalekém lyžařském středisku Deštné v Orlických horách. Ve Skiareálu Orlické Záhoří jedna jízda tam i zpět stojí 150 korun, tříhodinové jízdné pro dospělého vyjde na 450 korun, dětské je o 100 korun levnější. Permanentka na den pro dospělého stojí 750 korun a pro dítě 560 korun, záloha na čipovou kartu činí 100 korun. Více informací je na webu skiareálu.

Provozovatelem areálu je společnost Skiareál Orlické Záhoří, ve které má obec 35procentní podíl, o zbytek se dělí soukromé firmy. Celkové náklady včetně pořízení repasované lanovky, elektroinstalace, zasněžování a dalších věcí jsou podle starosty asi 155 milionů korun.

V Orlických horách se lyžuje také v Deštném, Říčkách nebo v menším areálu Šerlišský Mlýn.

V kraji má být oblačno až polojasno, k večeru přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou do 13 stupňů Celsia, na horách do deset stupňů. V neděli se má vrátit déšť a mírně ochladí. Nejvyšší denní teploty budou do 11 stupňů, na horách do šesti.

 Na tuzemských horách se nadále lyžuje, i když déšť a vítr podmínky zhoršily

Vítr, teplé počasí a déšť sice v tomto týdnu dále zhoršily podmínky pro lyžování v Česku, zejména v horských areálech ale zůstávají v provozu desítky kilometrů sjezdovek. Avšak sněhu na nich ubývá a teploty nad nulou o víkendu zlepšení neslibují. Déšť a vítr navíc odrazují návštěvníky, kterých je nyní podle provozovatelů hlavně v níže položených skiareálech méně než v jiných sezonách. Některé sjezdovky musely kvůli oblevě přerušit nebo omezit provoz a čekají na chladnější počasí. Běžkařům zbývají hlavně trasy kolem hřebenů hor, někde už stopy kvůli nedostatku sněhu neudržují.

V Krkonoších a Orlických horách se lyžuje na více než 70 kilometrech sjezdových tratí, vyplynulo z informací skiareálů. „Na sjezdovkách je od 50 do 120 centimetrů sněhu,“ řekla ČTK mluvčí SkiResortu Černá hora – Pec pod Sněžkou Zina Plchová. Stejnou vrstvu hlásí ve Špindlerově Mlýně. „Lyžování je stále dobré,“ uvedla mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská. V krkonošské Rokytnici nad Jizerou mají lyžaři k dispozici téměř osm z více než 16 kilometrů sjezdovek, v sousedním Harrachově funguje takřka celý areál s výjimkou černé sjezdovky.

V Orlických horách jsou v provozu střediska v Říčkách a Deštném a některé menší areály, například u Šerlišského Mlýnu. Všech deset kilometrů tratí je v provozu v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem.

Všechna větší střediska jsou otevřená také v Jizerských horách, a to včetně největšího na Tanvaldském Špičáku, kde je možné lyžovat bezmála na osmi kilometrech. „Všechny sjezdovky jsou ve velmi dobrém stavu,“ řekl ředitel Ski Bižu Pavel Bažant. V plném provozu jsou také Černá Říčka v Desné, Rejdice a Příchovice. Na Ještědu v Liberci mohou lyžaři využít zhruba polovinu z více než deseti kilometrů sjezdovek. „Trochu to přimrzlo, připadlo trochu sněhu, stromy jsou pocukrované a už to lépe navozuje zimní pocity,“ řekl ředitel skiareálu Radek Chalupa.

Na Šumavě se navzdory úbytku sněhu také dál lyžuje. Skiareál Lipno stále provozuje více než deset kilometrů sjezdovek, na svazích leží v průměru půl metru sněhu. Hochficht na česko-rakouské hranici nabízí 19 kilometrů sjezdovek, na nichž je 50 až 90 centimetrů sněhu. V provozu je několik areálů v Železné Rudě a také v Kašperských Horách. Sníh je ale mokrý. „Zatím stále lyžujeme, ale sněhu je méně a méně,“ uvedl za šumavský Zadov Petr Vondraš. Provozovatelé věří, že po víkendu se ochladí a bude možné vyrábět technický sníh.

Otevřená zůstávají také větší krušnohorská střediska. V západní části hor v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu. Na 26 kilometrech se lyžuje na Klínovci, přírodního i technického sněhu tam mají až 80 centimetrů. Spuštěné lanovky a vleky hlásí také Plešivec, Potůčky, Boží Dar či Bublava. Technický sníh udrželi v Klínech na Mostecku a v Telnici nedaleko Ústí nad Labem.

V Jeseníkách si podle webových kamer na návštěvnost nemůže stěžovat například středisko na Červenohorském sedle nebo v Kopřivné v Malé Morávce, kde se místy tvoří u vleků i fronty. V provozu je také areál v Ramzové, situaci v Karlově vylepšil nový sníh. „Pořád lyžujeme v podstatě na všech sjezdovkách, i když nemůžu říct, že to je všude luxusní, že je všude dostatek sněhu,“ řekl vedoucí beskydského areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula. Dostatek technického sněhu má zatím i středisko Ski Mezivodí.

Téměř všechny vleky a sjezdovky, na nichž leží průměrně 40 centimetrů sněhu, jsou nadále v provozu ve středisku Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. Na Vysočině fungují skiareály Harusův kopec, Fajtův kopec a Nový Jimramov na Žďársku, Čeřínek a Šacberk na Jihlavsku, lyžuje se také na Křemešníku u Pelhřimova. Nashromážděné zásoby technického sněhu využívají středočeské skiareály Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku a Chotouň u Prahy. Návštěvníků je ale podle provozovatelů proti jiným sezonám méně, odrazuje je déšť a špatné počasí.

Zájem o lyžování je nízký také na jižní Moravě, přestože jsou v regionu v tomto týdnu jarní prázdniny. Sněhu na sjezdovkách tam ubývá. Například na svahu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku ještě před týdnem leželo 60 centimetrů až metr technického sněhu, nyní kolem 40 centimetrů. Jiné níže položené areály v dalších regionech už přerušily provoz. Patří mezi ně třeba Svratka na Žďársku, Český Jiřetín na Mostecku, Bouřňák na Teplicku nebo Přívrat, Peklák u České Třebové a Dlouhoňovice na Orlickoústecku. Ve snaze udržet sníh na svazích v maximální kvalitě na víkend se zastavila od pondělí do pátku lanová dráha ve Hrubé Vodě u Olomouce, stejně postupují v Lukách nad Jihlavou na Jihlavsku.

Běžkaři mohou vyrazit v Krkonoších na 70 kilometrů upravených tras okolo Černé hory a Světlé hory, na tratě nad Pecí pod Sněžkou, nad Černým Dolem i ve Velké i Malé Úpě. Do udržovaných stop se lidé dnes mohli vydat v Jizerských horách, v okolí střediska Paprsek v Jeseníkách nebo Pusteven v Beskydech. V Krušných horách ani na Šumavě se už stopy neupravují, s holými místy a mokrým těžkým sněhem musejí běžkaři počítat i v nejvyšších polohách Šumavy.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.