Aktual.: 2.10.2024 10:32

Praha – Neziskové organizace rozdělí v první fázi mezi 3800 domácností postižených povodněmi 200 milionů korun ze svých sbírek. Každá, která měla zaplavené obytné obytné prostory, získá 50.000 korun na nejnutnější potřeby, další peníze budou rozděleny nejvíce postiženým. S výplatou začnou dnes, sdělily novinářům organizace Adra, Český červený kříž, Člověk v tísni, Diakonie ČCE a Charita ČR, které se dohodly na společném postupu při vyplácení pomoci. V jejich sbírkách se vybralo zhruba půl miliardy korun.

„Jen nám jasné, že když někdo měl v domě 20 centimetrů vody a někdo přišel o dům, tak ty potřeby jsou úplně jiné. Ale pak je namístě další pomoc státu,“ řekl ředitel Člověka v tísni Jan Mrkvička. Lidé mohli také čerpat mimořádnou dávku okamžité pomoci od státu, získat mohli až 72.900 korun, stát za první týden vyplatil 50 milionů korun.

Peníze ze sbírek jdou rodinám, které v uplynulých týdnech navštívily terénní týmy, které zhodnotily míru poškození domů a sociální a ekonomickou situaci domácnosti. Organizace si rozdělily území a zároveň se dohodly na tom, že vyplácení pomoci bude koordinované a lidé dostanou stejnou částku.

„Další minimálně stovky až tisíce domácností budou potřebovat nějakou další pomoc,“ doplnil Jakub Lička z Charity ČR. Do nejvíc zasažených domácností se proto budou týmy vracet, po dalším zjišťování jim přispějí organizace dalšími desítkami až stovkami tisíc korun. Budou také dál poskytovat psychologickou pomoc nebo pomáhat s vyřizováním dávek od státu.

S vyplácením dalších peněz zatím organizace počkají. „Nechceme to uspěchat, chceme počkat, co udělá stát,“ doplnil Mrkvička. Připomněl, že například po tornádu byla možnost získat milionové bezúročné půjčky na opravy domů. Někteří lidé nebudou moci své domy obnovit na stejném místě, takže bude pomoc trvat déle. „Jsme odhodláni s nimi zůstat, dokud nebude situace vyřešená. Může to trvat i roky,“ uvedl.

Rozsáhlé a ničivé záplavy silně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje. V Moravskoslezském kraji je podle organizací 2300 domácností, které budou podpořeny 50.000 korunami, dalších asi 1500 je v Olomouckém a Zlínském kraji. Počty podle Mrkvičky nemusí být konečné, protože týmy v oblastech dál působí.

Nevládní organizace dopravily do zasažených oblastí více než 30 kamionů potravin, 250.000 litrů pitné vody, přes 35.000 litrů dezinfekce a další materiální pomoc v hodnotě více než 44 milionů korun. Zapojilo se více než 700 pracovníků a 2700 dobrovolníků.

Podíl.