Maďarský premiér Viktor Orbán je na návštěvě Ukrajiny. Podle svého mluvčího se sejde s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jednat mají o šancích na mír a bilaterálních vztazích. Orbán se vydal do Kyjeva den poté, co se Budapešť chopila předsednictví v Radě EU. Maďarsko blokuje téměř veškerou vojenskou pomoc pro Kyjev, na které se shodly ostatní členské státy.

Orbán se podle listu Financial Times v Kyjevě sejde s vysokými ukrajinskými představiteli, včetně prezidenta Zelenského, s nímž před pár dny mluvil na summitu EU v Bruselu. Zelenskyj na vrcholné schůzce vyzval lídry všech zemí EU, aby dále zvýšily vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi.

Vazby na Moskvu

Maďarsko opakovaně blokovalo pomoc Ukrajině a vyslovilo se proti vstupu Kyjeva do NATO a EU. Po vítězství v parlamentních volbách v roce 2022 zařadil Orbán Zelenského na seznam „odpůrců“, kteří se proti němu údajně spikli a podporovali opozici, upozorňuje Ukrajinska pravda.

Od začátku velké ruské invaze v únoru 2022 maďarský premiér napadenou zemi ještě nenavštívil. Orbán tak neučinil ani během funkčního období předchozího prezidenta Petra Porošenka. Naposledy byl v Kyjevě v roce 2012, kdy se setkal s tehdejším proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem, upozornila Evropejska pravda.

Orbán zároveň patří k několika málo západním lídrům, kteří se od invaze setkali s ruským vládcem Vladimirem Putinem, připomíná FT.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó navštívil Rusko od vypuknutí plnohodnotné války nejméně pětkrát. V červnu také navštívil Bělorusko, a to v rozporu se sankcemi EU, připomíná Kyiv Independent.

Návštěva přichází v době, kdy Maďarsko přebírá rotující předsednictví v Radě EU, což vzbudilo u řady představitelů EU nevoli a někteří vyzvali předsedu Evropské rady Charlese Michela, aby maďarské předsednictví pozastavil. Zelenskyj Budapešti k nové roli pogratuloval.

Podle zdroje Guardianu z Kyjeva není jasné, zda Orbán navštíví Ukrajinu jako zástupce EU nebo samotného Maďarska. „Je zde zjevně konflikt (mezi EU a Budapeští),“ uvedl tento zdroj.

Práva maďarské menšiny

Jeden ze zdrojů v Budapešti sdělil, že návštěva byla potvrzena po jednání o právech etnické maďarské menšiny žijící na Ukrajině. „V posledních týdnech došlo k dohodě. Budou to moci oznámit jako úspěch,“ tvrdí zdroj.

Budapešť opakovaně viní Kyjev z diskriminace maďarské etnické menšiny soustředěné na jihozápadě Ukrajiny, což ukrajinské vedení odmítá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.