Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 16:33

Budapešť – Budapešť dnes znovu pohrozila odesláním migrantů do Bruselu, pokud Evropská unie bude trvat na potrestání Maďarska za jeho postoj k migraci. Maďarský premiér Viktor Orbán v projevu na úvod podzimního zasedání maďarského parlamentu rovněž předpověděl brzký konec éry svobodného cestování po Evropě, a to proto, že jiné země nenásledovaly příkladu Maďarska, odhodlaného nepustit migranty do země.

„Pokud Brusel bude trvat na potrestání Maďarska za jeho postoj k migraci (…), dopravíme na bruselské hlavní náměstí migranty, kteří bouchají na maďarské dveře,“ prohlásil podle agentury MTI Orbán.

Premiér rovněž poukázal na debaty o migraci, rozpoutané po celé Evropě během letošního léta. „Německo uzavřelo své hranice, nový francouzský premiér oznámil, že obnoví pořádek na hranicích, Nizozemsko oznámilo, že vypracuje nejpřísnější protiimigrační legislativu všech dob, vlády Švédska a Finska také projednávají protiimigrační zákony,“ řekl Orbán. „Éra svobodného cestování se chýlí ke konci, ačkoliv vše, co se mělo udělat, bylo následovat maďarského příkladu a nepouštět migranty dovnitř (Evropské unie),“ dodal.

Maďarský ministerský předseda je přesvědčen, že stejně jako v případě migrace bude mít Maďarsko pravdu i ohledně války Ruska proti Ukrajině. „Válka nemá řešení na bojišti, kde jsou jen oběti, lidské utrpení a ničení. Potřebujeme příměří, jednání a mír,“ zdůraznil.

„Budeme chránit Maďarsko před všemi sankcemi, které ohrožují zájmy, bezpečnost, blaho a zdraví maďarského lidu,“ řekl Orbán zákonodárcům. Svou vládu označil za národně smýšlející, což z ní také udělalo suverénní vládu. „Mezinárodní spolupráce je důležitá a hezká věc, ale víme, že můžeme spoléhat jen na sebe,“ poznamenal premiér

V rozpravě podle serveru Index.hu předseda poslanců opoziční krajně pravicové strany Jobbik György László Lukács premiérovi vytknul koketování s neutralitou a opomenutí ekonomické krize, o které svědčí zadlužování státních institucí. Zároveň apeloval, aby se vláda místo „migrujících pracovníků“ raději starala o přežití malých a středních podniků či o rostoucí zločinnost.

Orbánova vláda od migrační krize v roce 2015 prosazuje tvrdou protiimigrační politiku. Na hranici se Srbskem a Chorvatskem nechala postavit plot s žiletkovým drátem a na hranici se Srbskem vybudovala tranzitní zóny, které ale už nefungují.

Evropská unie dlouhodobě kritizuje maďarský azylový systém, který podle Bruselu porušuje princip, na základě kterého mají mít všechny členské země stejná pravidla pro udělování azylu. Orbán podle agentury AP už dříve prohlásil, že Maďarsko svoji migrační a azylovou politiku nezmění bez ohledu na verdikty Soudního dvora EU.

Podíl.
Exit mobile version