Aktualizace: 2.07.2024 15:08

Kyjev – Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Premiér uvedl, že Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy a že hostitele požádal, aby zvážil uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů, napsala agentura Reuters. „Požádal jsem prezidenta, aby pomyslel na trošku odlišný přístup. Udělat přestávku. Ukončit boje a pak začít rozhovory,“ prohlásil podle serveru RBK-Ukrajina s vysvětlením, že Zelenského iniciativy vyžadují hodně času, ale příměří by mohlo mírová jednání urychlit.

Zelenskyj podle BBC na tiskové konferenci nekomentoval Orbánův návrh a důraz kladl na bilaterální vztahy. Návštěva maďarského premiéra ukazuje „společné evropské priority a jak je důležité zajistit spravedlivý mír na Ukrajině a celé Evropě“, prohlásil podle agentury AFP.

Zelenskyj na společné tiskové konferenci také naléhal na pokračování unijní pomoci, včetně vojenské, Ukrajině, a to na úrovni dostačující k obraně země. Vyplácení pomoci se maďarský premiér v minulosti pokoušel blokovat, dodala AFP.

Orbán je nejbližším spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina v EU a běžně blokuje, zdržuje, anebo oslabuje snahy EU rozšířit pomoc Ukrajině a postihnout Moskvu sankcemi kvůli její válce proti Ukrajině, což Zelenského a i další vůdce EU frustruje, poznamenala agentura AP a varovala, že zpoždění dodávek západní pomoci by Ukrajinu ponechalo napospas silnějším a lépe vybaveným ruským silám. Kyjev dal podle AP najevo mrazivý vztah k Budapeští tím, že oficiálně nepotvrdil Orbánův příjezd, jak bývá obvyklé v případě návštěv důležitých hostů. „Maďarsko je jedinou evropskou zemí, kterou Ukrajinci vnímají jako nepřátelskou,“ poznamenal RBK-Ukrajina.

Orbán dne podle Reuters také prohlásil, že se obě země snaží překonat dřívější neshody a že se zaměřují na budoucnost. Zelenskyj označil dnešní jednání s premiérem za možný základ pro příští dohodu s Maďarskem. Ochotu dosáhnout dohody s Ukrajinou dal najevo i Orbán.

Návštěva se koná den poté, co se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví v Radě Evropské unie. To sice dává Budapešti jen malou reálnou moc, umožňuje jí ale ovlivňovat unijní agendu.

Cílem maďarského předsednictví je řešit problémy, kterým čelí EU, a proto první cesta vede do Kyjeva, napsal Orbán na facebooku.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov význam Orbánovy návštěvy podle AP zlehčoval slovy, že Maďarsko si musí plnit své povinnosti předsedající země, a dodal, že Moskva nemá ohledně výsledku návštěvy žádná přehnaná očekávání.

Orbán viní Kyjev z diskriminace maďarské menšiny v Zakarpatí a i tímto tvrzením ospravedlňuje své odmítnutí poskytnout Ukrajině zbraně nebo povolit jejich převoz přes společnou hranici.

Podle deníku Ukrajinska pravda maďarský premiér po příjezdu do ukrajinského hlavního města nejprve zamířil na maďarské velvyslanectví.

Orbánova návštěva přichází v době, kdy se maďarský premiér snaží získat členy do nové aliance evropských nacionalistických stran Patrioti pro Evropu, která by se podle jeho představ měla stát největší pravicovou frakcí v Evropském parlamentu, připomněla agentura AP. Skupina, jejímž spoluzakladatelem je i české hnutí ANO, čelí kritice, že sdružuje strany vstřícné vůči Rusku.

Od ruského vpádu na ukrajinské území v únoru 2022 Orbán Ukrajinu ještě nenavštívil. Zároveň patří k několika málo západním lídrům, kteří se od invaze setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle listu Ukrajinska pravda byl Orbán v Kyjevě naposledy v roce 2012, tehdy jednal s tehdejším proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem, svrženým a vyhnaným z Kyjeva v únoru 2014.

Se Zelenským hovořil Orbán před několika dny na summitu EU v Bruselu. Ukrajinský prezident na vrcholné schůzce vyzval lídry všech zemí EU, aby dále zvýšili vojenskou pomoc Ukrajině, která se třetím rokem brání ruské agresi. Budapešť nadále udržuje vřelé vztahy s Moskvou.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.