Komerční prezentace Aktual.: 21.08.2024 17:46

Bratislava – Výročí okupace Československa z roku 1968 vojsky zemí Varšavské smlouvy by mělo být mementem i nyní, kdy se opět prosazuje politika jediného správného názoru a za názorovou odvahu hrozí izolace. Vyplývá to z dnešního prohlášení slovenského premiéra Roberta Fica, které ČTK poskytl úřad slovenské vlády. Fico míní, že za odlišný politický názor nyní hrozí nevybíravý tlak ze strany vyspělých demokracií a izolace.

Evropská komise nedávno uvedla, že na Slovensku a v Maďarsku přetrvávají významné problémy ohrožující boj proti korupci, nezávislost médií či fungování občanské společnosti. Vláda v Bratislavě dnes toto hodnocení označila za nevyvážené a místy hrubě zavádějící.

Sám Fico čelí na Slovensku kritice opozičních stran, že se novým zákonem o veřejnoprávní televizi a rozhlasu snaží ovládnout tuto veřejnoprávní stanici. Šéf slovenské vlády, podobně jako jeho někteří koaliční partneři, se dlouhodobě vymezuje vůči některým soukromým médiím včetně nejsledovanější televize Markíza a jen zřídka umožňuje novinářům klást mu na tiskových konferencích dotazy.

„Výročí srpnových událostí v roce 1968 by mělo byť mementem i v současné době, kdy se opět prosazuje politika jediného správného politického názoru a kdy každý, kdo projevuje suverenitu a odvahu v názorech na nejzávažnější zahraničně-politická témata, stojí před nevybíravým tlakem vyspělých demokracií a hrozbou izolace,“ uvedl Fico.

Podle něj však právě 21. srpen 1968 připomíná, kam může vést politika „jediného správného politického názoru“ a odmítání suverénních a odvážných postojů.

„Rozhodnutí signatářů Varšavské smlouvy potlačit s použitím vojenské síly jakýkoliv jiný než povinný jednotný názor obralo Čechy a Slováky o možnost vydat se efektivnější a svobodnější cestou, než nabízel existující politický režim,“ uvedl Fico.

Slovensko se po loňském jmenování Fica do čela jeho již čtvrté vlády odklonilo od postojů Česka a zemí západní Evropy či Spojených států vůči Ukrajině, která od února 2022 čelí ozbrojené vojenské invazi sousedního Ruska. Bratislava nyní podobně jako Maďarsko kritizuje západní protiruské sankce a vojenskou podporu Kyjevu. Fico také dlouhodobě tvrdí, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala a že Rusko nelze v konvenční válce porazit.

 

Podíl.
Exit mobile version