Aktualizace: 17.02.2024 09:38

San Francisco – Americká OpenAI uzavřela dohodu, která oceňuje společnost na 80 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu korun), trojnásobek oproti období před deseti měsíci. Partnerská firma Microsoftu je nyní jedním z největších světových technologických start-upů, informují deník The New York Times (NYT) a agentura Bloomberg.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci (AI) a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Start-upy působící v odvětví AI jsou výjimkou pokud jde o trend poklesu investic rizikového kapitálu, který loni ve Spojených státech činil 30 procent oproti roku 2022. OpenAI v rámci nové dohody umožní zaměstnancům prodat své podíly za bezprecedentně vysoké sumy investiční firmě Thrive Capital, sdělily NYT tři zdroje obeznámené s vývojem.

OpenAI zprávu odmítla komentovat. Start-up se nyní řadí za světově nejhodnotnější firmy svého druhu jako je čínský ByteDance, který provozuje TikTok, nebo SpaceX miliardáře Elona Muska.

O plánu prodeje zaměstnaneckých akcií OpenAI informovala média už loni v listopadu. Spekulovalo se však, že plán je v ohrožení ve světle personálních otřesů, během nichž byl odvolán výkonný ředitel Sam Altman, mnohými považován za tvář celého odvětví AI, a předseda správní rady Greg Brockman. Altmana firma do funkce o několik dní později vrátila.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.