Celá Opava, včetně zaplavených oblastí, má znovu elektřinu. Dlouhodobý výpadek dodávky se týkal zhruba osmnácti tisíc lidí a dvou tisíců nemovitostí, řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Bez proudu bylo do soboty například celé sídliště Kateřinky s dvanácti tisíci obyvateli nebo lidé v částech Vávrovice a Držkovice. Krátkodobé výpadky elektřiny ale postihovaly celé město.

„Můžou se ale i nyní ještě objevit případy některých jednotlivých bytů, kde se vyskytnou krátkodobé výpadky. Tyto situace řešíme. Důležité ale je, aby lidé před opětovným zapojením měli provedenou revizi zatopených rozvaděčů,“ dodal primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Velký problém v Opavě je nyní odpad z vytopených prostor. Lidé jej většinou vyhazují před domy, odkud ho pak město nechá postupně odvážet. „Děláme blokové čištění. Uzavřeme ulici, která se kompletně vyčistí. Spolupracujeme s městkou i státní policií,“ řekl primátor.

Odpadu je obrovské množství a už jej město pomalu nemá kam dávat. „Stále se může vozit do areálu Dukelských kasáren, kde máme překladiště. Místo bude otevřeno i o víkendu. Hledáme nové místo, kam by se mohlo svážet. Teprve máme odvezeno dvacet procent odpadu,“ uvedl. Dodal, že bahno a kaly se mohou odvážet do silážních jam společnosti Zemědělská v Kylešovicích.

V Opavě povodeň zasáhla plochu o rozloze deseti kilometrů čtverečních a šest a půl tisíce staveb.

Podíl.
Exit mobile version