V Česku lidé v pátek a sobotu volili třetinu senátorů. Podle propočtů zvítězil v senátním obvodu Praha 12 už v prvním kole dosavadní senátor Pavel Fischer, který reprezentuje koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN. Získal přes padesát procent hlasů. Pokud nikdo z kandidátů nezíská v obvodu v prvním kole nadpoloviční většinu, dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů se utkají za týden ve druhém kole.

  • Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v senátním obvodu Šumperk Miroslav Adámek (ANO), následuje Stanislav Balík (NK) a třetí je Vladimír Hošek (Svobodní).

  • Mou rozdělanou práci bude muset v Senátu udělat někdo jiný, uvedl po neobhájení mandátu Lukáš Wagenknecht (Piráti). Vzkázal, že prohru bere pokorně.

  • Do 2. kola senátních voleb v obvodě Praha 8 postoupí dle propočtu ČTK místostarostka Vladimíra Ludková (ODS) a starosta Letňan Zdeněk Kučera (ANO).

Volby v roce undefined

Mandát do undefined

Čekáme na první data

Lidé mohli volit do sobotní 14. hodiny, poté komisaři začali jejich hlasy sčítat. Podstatné výsledky senátních voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách, konečné pak v noci na neděli. Pokud nikdo z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu, kandidáti s nejvyšším počtem hlasů se utkají za týden ve druhém kole.

Dosavadní senátor Pavel Fischer, který reprezentuje koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN, zvítězil podle propočtů už v prvním kole. Získal 53,6 procenta hlasů. Do Senátu se tak nedostane jeho soupeř a bývalý poslanec Boris Šťastný (za koalici Motoristé sobě a ANO) se ziskem 26,5 procenta.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 4 podle propočtů postoupil obhajující senátor Jiří Drahoš (STAN). Za týden se utká s Josefem Svobodou (ANO), dvojčetem bývalého několikanásobného ministra Cyrila Svobody. Drahoš má nyní 48,04 procenta hlasů, druhý Svoboda má 17,03 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 29,42 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

Do druhého kola v obvodu Praha 2 zřejmě postoupí také stávající senátor Marek Hilšer (MHS) a egyptolog Miroslav Bárta (za ST+TOP). Po sečtení 96,74 procenta hlasů má Hilšer 29,16 procenta hlasů, druhý Bárta získal 27,75 procenta.

Volební studio (zdroj: ČT24)

V senátních volbách o znovuzvolení usilovalo 23 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Nejvíce křesel obhajovala ODS, jejíž nominanti před šesti lety vyhráli v deseti obvodech. Kandidáti Starostů se prosadili v pěti obvodech, lidovečtí adepti ve dvou. Tři místa získali nezávislí kandidáti včetně Pavla Fischera, který nyní kandidoval za koalici čtveřice vládních stran. Zbývajících sedm křesel obsadili po jednom uchazeči za ANO, ČSSD, Piráty, TOP 09, hnutí Ostravak a Senátor 21 a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer v čele svého hnutí, který nyní kandidoval s podporou Pirátů.

Kluby stran současné vládní koalice si v jednaosmdesátičlenném Senátu udrží většinu i v případě, že by jejich kandidáti v žádném z obvodů neuspěli. Bez ohledu na výsledek voleb si v horní parlamentní komoře uchovají jen kluby ODS s TOP 09, Starostů a lidovců společně 44 hlasů.

Přesné územní vymezení volebních obvodů nabízí web ministerstva vnitra. V senátních volbách není možné volit ze zahraničí, lidé zapsaní ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě Česka si ale mohli vyřídit voličský průkaz a pak volit ve kterémkoliv senátním obvodu, kde se hlasuje.

Podíl.
Exit mobile version