Události: Začaly krajské a senátní volby (zdroj: ČT24)

V Česku v pátek v deset večer skončil první den voleb budoucích krajských zastupitelů. Na části území republiky jsou spojeny s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o členech horní parlamentní komory rozhodují i voliči ze čtyř pražských senátních obvodů. V pěti obcích postižených záplavami organizuje hlasování ministerstvo vnitra. Tyto volby se považují za největší průzkum voličské přízně před těmi sněmovními, které se uskuteční za rok. Mezi prvními tradičně odvolili představitelé stran i prezident Petr Pavel s manželkou. Pokračovat budou volby opět v sobotu od 8:00 do 14:00.

  • Přehledné informace o volbách najdete zde.

  • Moravskoslezská policie zatím nemusela řešit vážnější problémy, které by ohrozily volby. „Do volební místnosti v Havířově přišel muž, který měl voličský průkaz do Jeseníku a chtěl volit v Havířově. To ale není bezpečnostní riziko. A v jednom místě v rámci Karvinska byl výhružný e-mail na školu, ve které ale zároveň byla volební místnost. Tam jsme to řešili a policie to vyřešila,“ sdělil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Dodal, že výhrůžný e-mail nespadal mezi e-maily, které chodily v září do škol v Česku.

  • Podstatné výsledky senátních i krajských voleb by mohly být známy v pozdních sobotních večerních hodinách, konečné pak v noci na neděli.

  • V patnácti obcích pokračují kromě voleb také referenda o místních záležitostech

Účast je podle volebních komisí, která Česká televize oslovila, zatím podobná jako minule. Nižší je v povodněmi postižených oblastech. Ministerstvo vnitra, které nad průběhem voleb dohlíží, zatím žádné komplikace nezaznamenalo. Během pátečního odpoledne a podvečera odevzdali svůj hlas i lídři sněmovních stran a hnutí. Všichni si přejí, aby volební účast byla co největší. 

V krajských volbách lidé rozhodují především o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit jejich region a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic. V senátních volbách voliči určí, jak silnou většinu budou mít v horní parlamentní komoře frakce vládních stran a zda nejsilnějším klubem s právem nominovat předsedu Senátu zůstane klub ODS a TOP 09.

Volební místnosti se v pátek otevřely tradičně ve 14:00 a hlas lidé mohli odevzdat do 22:00. Šanci budou mít ještě v sobotu od 8:00 do 14:00. Do volebních místností si musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Pokud to lidé spletou, jejich hlasy budou neplatné.

Kandidáti do Senátu 2024

Hlasuje se i v obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, které postihly záplavy. Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý vyzkoušel všechna přebírací místa pro sčítání hlasů, ze 472 byla nedostupná pouze dvě. Mluvčí úřadu Jan Cieslar avizoval, že pokud se je nepodaří zprovoznit, ČSÚ je přesune do záložních míst, zpracování výsledků voleb to neovlivní. Podle něj je ale pravděpodobné, že se sčítání hlasů proti běžné situaci zpozdí, například kvůli slučování volebních komisí v některých okrscích nebo narušené dopravní infrastruktuře.

Místní referenda

V patnácti obcích v pátek spolu s volbami začala také referenda o místních záležitostech. Referenda se konají například v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Konkrétně v Cerekvici nad Bystřicí na Jičínsku, obcích Nový Ples a Rasošky na Náchodsku, v Dalečíně a Radňovicích na Žďársku a v Jamné u Jihlavy. Ve většině případů občané odpovídají na otázky ohledně stavby elektráren, zatímco v Cerekvici nad Bystřicí je důvodem referenda obnova střechy věže tamní kaple.

Události: Patnáctero místních referend (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji lidé v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku rozhodují o stavbě a provozu větrné elektrárny a v obci Potůčky na Karlovarsku o těžbě živce a živcových nerostů.

Dvě referenda se konají také ve Zlínském a Libereckém kraji. V Lačnově a Horní Lidči na Vsetínsku lidé rozhodují o domově důchodců nebo společenském domu a v Křižanech a Bulovce na Liberecku o výstavbě elektráren.

Obyvatele Žitenic na Litoměřicku hlasují o koupi zámku, v Rohozné na Svitavsku o umístění větrné elektrárny a v Mirovicích na Písecku o stavbě solární elektrárny.

Aby bylo referendum platné, musí se ho podle zákona účastnit alespoň 35 procent zapsaných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň alespoň 25 procent všech voličů.

Odvolil prezident Pavel

Prezident Petr Pavel přišel s manželkou Evou volit do volební místnosti v Černoučku na Litoměřicku v pátek kolem 16:45. Prohlásil, že u voleb určitě nastanou komplikace kvůli následkům povodní, ale všichni, kdo budou chtít odvolit, tak mohou učinit. Podle Pavla existuje spousta problémů, které vyžadují řešení, a na které třeba někteří lidé nadávají. Jedinou cestou, jak něco změnit, jsou právě volby, míní hlava státu. Za důležité považuje i volby do horní parlamentní komory. „Senát je demokratickou pojistkou, zajišťuje stabilitu legislativy a určitou protiváhu Poslanecké sněmovně,“ podotkl.

Prezident odevzdal hlas ve volbách (zdroj: ČT24)

Podíl.
Exit mobile version