Aktual.: 18.10.2024 21:43

Olomouc – Hokejisté Olomouce udolali ve 12. kole extraligy doma Karlovy Vary 3:1 a vyhráli šesté z posledních osmi utkání. Hanáci během úvodních deseti minut využili dvě přesilovky, pojistku přidali v závěru do prázdné branky. Hosté předtím snížili ve 48. minutě. Dva góly vítězů vstřelil Martin Kohout, který dříve nastupoval i za tým Energie. Olomouc nad západočeským soupeřem zvítězila posedmé v řadě.

„Nebyl to od nás vůbec dobře odehraný zápas. Jsme rádi za tři body, ale to je asi jediné pozitivum. Konečně jsme také proměnili přesilovky. Doufám, že nám to pomůže do dalších utkání. Říkáme si, že musíme chodit do brány a hodně střílet. Dneska se nám to tam dvakrát odrazilo. Celkově to ale od nás nebylo dobré. Musíme změnit naši hru. Jestli budeme hrát takhle, v Plzni neuspějeme,“ prohlásil olomoucký útočník Karel Plášek.

Domácí si v páté minutě pomohli přesilovkou za Procházkův faul v útočném pásmu. Ránu Nahodila Habal neudržel ve výstroji a volný puk zblízka dorazil za brankovou čáru Kohout. Další nedovolený zákrok u Machovského branky předvedl Salsten a Olomouc znovu trestala. Ze skrumáže na brankovišti se prosadil Plášek.

Slušné možnosti následně neproměnili Orsava a Nahodil. Na druhé straně pálil v početní převaze Jaks, ale Machovský si našel dobrý výhled a zasáhl. Na konci první třetiny se Karlovy Vary musely potřetí bránit ve čtyřech. Dlouhý pas za obranu přesto převzal Černoch, vzápětí mířil pouze do olomouckého brankáře.

Hráči Energie ve druhé části zvýšili aktivitu, jejich převaha však byla spíše optická. Teprve po šesti minutách se odraženého kotouče zmocnil před brankou Sapoušek, jenž zblízka trefil Machovského. Blíže ke snížení měl junior Čihař, jeho pokus z mezikruží zastavila levá tyčka.

Domácí se zvedli při vyloučení Mamčicse. Habal musel likvidovat gólovou šanci Fridricha, kterého uvolnil Plášek, a střely bez přípravy v podání Kunce. Posléze před prázdnou brankou promáchl Kohout. V závěru prostředního dějství si ještě Machovský pohlídal Procházkovo zakončení ke vzdálenější tyči.

Karlovým Varům se podařilo skórovat až ve 48. minutě. Před branku si najel lotyšský obránce Mamčics a Černochův pas usměrnil do její horní části. Olomouc pak podržel Machovský, který koncem betonu zneškodnil průnik Procházky. Západočeši ve snaze vyrovnat odvolali minutu před koncem brankáře, jenže zanedlouho potřetí inkasovali. Olomouckou výhru pečetil druhou trefou v zápase Kohout.

Hlasy trenérů po utkání:

Jan Tomajko (Olomouc): „Pomohli jsme si přesilovkami, které nám předtím úplně nešly. Padly nám tam dvě dorážky. Je to důležité, aby hráči zase věděli, že góly z přesilovek většinou nepadají z hezkých akcí, ale právě takhle. Od druhé třetiny byly Karlovy Vary jednoznačně lepší. Vyhrávaly souboje a všude byly dřív. Podle toho, jak jsme hráli, jsou pro nás tři body zlaté. Musíme si toho vážit. Kdybychom tak měli hrát další zápas, takové štěstí mít nebudeme. Hodně nás podržel Machy (brankář Matěj Machovský).“

Pavel Patera (Karlovy Vary): „Do zápasu jsme nevstoupili úplně nejhůř. Měli jsme dvě šance ze slotu, bohužel jsme ani jednou nevystřelili. Olomouc nám pak ukázala, jak se má hrát hokej. Dvakrát nás potrestala díky důrazu v předbrankovém prostoru. Od druhé třetiny jsme se stali vyrovnaným soupeřem, chvilkami jsme možná byli i lepší. Podařilo se nám tam dotlačit jeden gól, na víc už jsme se však nezmohli.“

HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Kohout (Nahodil, J. Káňa), 10. Plášek (Fridrich, Kusko), 60. Kohout – 48. Mamčics (Černoch, Sapoušek). Rozhodčí: Cabák, Kika – Axman, Hlavatý. Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 4626.

Sestavy:

Olomouc: Machovský – T. Černý, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Korenčík, Škůrek – Kohout, Kusko, J. Káňa – Fridrich, Nahodil, Plášek – Orsava, P. Musil, Kunc – Doktor, J. Knotek, Anděl. Trenér: J. Tomajko.

Karlovy Vary: Habal – Jaks, D. Moravec, Plutnar, Reunanen, D. Mikyska, Mamčics, A. Rulík – O. Beránek, Černoch, Čihař – O. Procházka, Gríger, Jiskra – Kofroň, Salsten, Sapoušek – Kružík, J. Šír, T. Redlich. Trenér: Patera.

Podíl.